Navajas con jamón y habas (scheermessen met ham en tuinbonen)

Een exclusieve tapa die niet allerdaags is. Scheermessen met ham en tuinboontjes met een peterselie/knoflook/olie mengsel. Dit recept is afkomstig uit het boek Barrafina van Sam en Eddie Hart. Bij gebrek aan verse tuinboontjes, simpelweg omdat het niet het seizoen is, kun je bevroren tuinbonen nemen die je in het vriesvak van je supermarkt kunt vinden. Ik kook het liefst met producten van het seizoen, maar dit is zo’n bijzonder feestelijk gerechtje dat ik een keertje een uitzondering maak op de blog. Scheermessen zie je gelukkig steeds vaker bij de een goede visboer.

Ajillo: Peterselie/knoflook olie

75 ml olijfolie extra virgen
3 knoflookteentjes
handjevol platte peterselie

Snij de knoflook en peterselie heel fijn en meng dit samen met de olijfolie.

Navajas con habas y jamón

20 verse scheermessen, of meer
pakje bevroren tuinbonen, gedopt
20 gram ibérico of serrano ham, in reepjes gesneden
2 sjalotjes, fijngesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
200 ml kippenbouillon
olijfolie
peper en zout

Laat de scheermessen in een bak met water en een beetje zout een uurtje liggen zodat ze het zand wat ze bevatten loslaten. Laat ze uitlekken en droog ze beetje op een theedoek.
Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelmatig vuur en doe hier de ham bij. Laat 30 seconden zachtjes bakken, voeg hieraan de ui en bak dit weer 30 seconden mee voor je de knoflook erdoor roert, die je ook weer een paar seconden meebakt tot het begint te ruiken.


Voeg hier weer 4 eetlepels olijfolie bij samen met de bouillon en laat tot de helft inkoken. Roer de tuinbonen erdoor, breng op smaak met peper en zout en laat alles op een middelmatig vuur een paar minuten koken zodat de tuinbonen een beetje gaar worden.
Verhit in een andere koekenpan wat olijfolie tot hij begint te walmen. Doe hier de scheermessen bij. Zodra ze opengaan, draai je ze om zodat de open kant met het vlees in de olie ligt en bak ze in 1 minuut bruin. De scheermessen die niet open gaan gooi je weg.
Verdeel de scheermessen over borden en lepel het ham/tuinbonenmengsel erover en besprenkel met de ajillo.