Merluza en salsa de naranja y azafrán (heek met een saus van sinaasappel en safraan)

Opnieuw een gerechtje uit het boek van Clarissa Hyman (the Spanish Kitchen). Heek in sinaasappel en safraansaus. Het was werkelijk heerlijk en bovendien ziet het er spectaculair uit de vis met die knaloranje saus. Wie zou er niet vrolijk van worden? Helaas had mijn visboer geen heek maar wel een stukje leng, wat net zo lekker was in dit recept.

Merluza en salsa de naranja y azafrán (voor 4 personen)

4 stukken heek van ongeveer 150 gram elk
4 eetlepels olijfolie
2 knoflooktenen, fijn gesneden
2 eetlepels kappertjes
25 gram platte peterselie of munt, fijngesneden
snufje chilivlokken (optioneel)
1 theelepel maismeel of arrowroot
sap van 2 sinaasappelen
sap van 1 citroen
snufje safraandraadjes, gekneusd en geweekt in beetje heet water

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de stukken vis aan beide kanten een beetje bruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en hevel ze over naar een vuurvaste schaal.


Voeg de knoflook aan de overgebleven olie toe en bak kort, roer de kappertjes, peterselie en evt. chilivlokken erdoor en verspreid dit mengsel over de stukken vis.


Los het maismeel op in de sinaasappel/citroensap, voeg de safraan toe en schenk dit bij de vis.
Kook de vis in de vuurvaste schaal 10 minuten op een laag vuur op het fornuis, waarbij je af en toe de schaal voorzichtig heen en weer schudt. Serveer in de schaal.