Mantecadas de limon (zandkoekjes met een vleugje citroen)

De mensen achter de Spaanse kookblog Recetas de Mamá, hebben zojuist hun tweede kookboek gepubliceerd. Een kookboek voornamelijk met zoete lekkernijen en uit dit boek komt onderstaand recept. Het zijn zandkoekjes met een vleugje citroen (en wat bergamot). Het deeg kun je, voordat je hem laat rusten in de koelkast, uitrollen tot een dunne lap of er bijvoorbeeld een dikke worst van maken die je daarna in plakken snijd.

Afgelopen week heb ik de Horecava bezocht en daar kwam ik etherische oliën kristallen tegen. Het gebruik van etherische oliën in de keuken was mij al bekend maar niet in deze vorm. Een geweldig mooi product die zich uitstekend leent voor het gebruik in bijvoorbeeld ijs, bonbons of koekjes, afhankelijk van de soort kristallen die je gebruikt. Want ook basilicum en venkel zijn in deze kristallen te verkrijgen. Meer informatie over dit product vind je op www.kokenmetkristallen.nl

Mantecadas de limon

300 gram boter
100 gram poedersuiker
citroenrasp van 1 citroen
2 vanillestokjes
1 ei
450 gram bloem
snufje bergamot – etherische oliën kristallen (optioneel)

Klop de boter met de suiker tot een fijne creme in een keukenmachine. Voeg hieraan de citroenrasp toe en klop opnieuw alles goed door. Doe hierna het vanillezaad erbij en klop opnieuw alles goed door. Breek het ei boven de massa en klop alles weer heel goed door zodat het ei goed opgenomen is. Als laatste doe je de bloem erbij en meng alles tot een homogene massa die nog wel zacht is.
Rol nu het deeg tussen 2 stukken huishoudfolie uit tot een dunne lap met een dikte van 3 mm of maak er een rol van. Wikkel die in huishoudfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.


Verwarm de oven op 160 graden en snij de rol in plakken of maak met behulp van vormpjes koekjes en leg deze op een ingevette ovenplaat of die bedekt is met bakpapier. Besprenkel ieder koekje met een paar ronde citrus kristallen (optioneel).


Bak 20 tot 25 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn. Met recht kunnen je zeggen: ze zijn home made!