Patatas al horno (torentjes van aardappelen uit de oven)
Een klein fijn bijgerechtje die het altijd goed doet. Gebakken schijfjes aardappel opgestapeld als een torentje. Handig is om een muffinvorm te gebruiken en die tot de rand te vullen met de aardappelschijfjes maar je kunt natuurlijk ook een aardappel opnieuw opbouwen. Lekker ook om door het roombotermengsel een halve theelepel gerookte paprikapoeder te mengen voor een typisch Spaanse smaak.
Patatas al horno (voor 4 personen)
4 grote aardappelen
50 gram roomboter
paar takjes tijm
1 knoflookteen fijngesneden of geperst
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder dulce (optioneel)
zout en peper
Laat de boter op een zacht vuur smelten en voeg hieraan de knoflook, tijm en wat peper en zout toe.
Verwarm de oven op 180 graden.
Schil de aardappelen en snij ze in hele dunne plakken of gebruik daarvoor een mandoline.
Vet met behulp van een kwastje de muffinvorm in en leg daar een plakje aardappel op, kwast hierop wat van deĀ gekruide boter en leg daar weer een aardappelplakje op. Ga zo door tot je de muffinvorm tot de rand gevuld hebt.
Mocht je geen muffinvorm hebben kun je de aardappel weer herbouwen en kwast je elk plakje in met wat van het botermengsel.
Schuif in de oven en laat in 35 tot 40 minuten bakken. Zet eventueel nog de grill aan om er een krokant bruin korstje aan te geven (ongeveer 2 minuten).
Voor een extra pit vervang je de gerookte paprikapoeder dulce voor die van de picante.