Rookboter en ander rookwaar

Al geruime tijd vroeg ik mij af, na het aanschaffen van een heuse rookoven, hoe je in vredesnaam mozzarella kon roken. Dat had ik wel eens in een restaurant gegeten en wilde dat ook wel eens zelf maken. In ieder geval lukte dat niet in de mijn pas aangeschafte rookoven, want daar zou hij gaan smelten.

Ja… je kunt mozzerella inderdaad wel roken, maar dan moest ik het koud roken, dat begreep ik van Meneer Wateetons (de expert op DIY rookovens gebied). Maar helaas, ik ben niet zo’n enthousiaste doe-het-zelf-miep om zelf een rookoven volgens zijn (absoluut aan te schaffen) boek Over Worst (blz 52) te gaan bouwen. Daar wil ik toch graag echt wel stoere-mannen-hulp bij, ik ben helaas (of gelukkig) niet zo technisch aangelegd.
Dus liet ik de vraag rusten, tot op twitter vorige maand Mariëlla (@mariellaerkens) vroeg of ik mee wilde naar een demo die Paul van www.wildvleesch.nl (@WildVleesch op twitter) zou geven over koud roken. Het plan was om met een paar enthousiaste foodies een gezamenlijk project koud-roken te houden bij Lizet (@Spinazieacademi). Dat hield in: samen een rookoven bouwen en daar onder andere boter koud in roken.
Nou en of ik dat wilde! Naast een dagje spijbelen van het werk, wat altijd wel fijn is als het mooi weer is, meteen een goede aangelegenheid mijn mozzarella uit te proberen en in levende lijve te zien of ik dat ook wel kan, zo’n doe-het-zelf-rookkast bouwen.
Dus togen Mariëlla en ik 3 weken geleden af met boter en mozzarella naar de Bommelerwaard voor een mini-workshop/brainstormsessie op het gebied van koud roken.

Hoe heerlijk om een lenteachtige maandag zo te beginnen, de zon scheen, het was een prachtige dag en ideaal weer om buiten een experiment te houden in een geweldig mooie omgeving. Wat een heerlijk gastvrijheid, huis en tuin stonden open voor ons. En wat heb ik veel geleerd en ook vooral genoten.

Onze rookwaar, die uiteindelijk bestond uit: geitenboter, tofu, schaaltje plantaardige olie, gezouten boter en ongezouten boter en mijn mozzarella werden na de rooksessie smakelijk met zijn allen genuttigd tijdens een hele fijne lunch. Hierbij een foto impressie met uitleg wat je nodig hebt om koud te kunnen roken. Met dank aan Paul (de Bouwer).

Koud roken

Men neme:

Bananendozen, 2 stuks met deksel en een rol tape om de gaten te dichten.

Een prachtig (maar duur) bakje om je houtsnippers/mot in te doen, of…..

een oude emaille rijst pan (een pan voorzien van gaatjes) die een stuk goedkoper is.

Vul de pan met houtsnippers en wat houtmot naar keuze.

Waar rook is, is ook vuur. Steek de houtmot en houtsnippers aan met een gasaansteker of een lucifers, als het maar fikt.

Plaats de rokende pan als de ergste vlammen gedoofd zijn, op een stoeptegel in één van de afgeplakte bananendoos.

Plaats een aluminium pijp voor de doos en plak het gat aan de voorkant met behulp van kranten en tape dicht. Tape ook de naden aan de zijkant van de doos dicht. Ondersteun de pijp met behulp van wat (in dit geval wijn)dozen.

Plaats de andere bananendoos zodanig dat de andere kant van de aluminium pijp er recht voor zit.

Zet een pan in de doos met daarop wat magnetronrekjes, zodat ze hoog komen te staan (rook gaat naar boven), en leg daar je te roken ingrediënten op.

Plaats de voorkant van de bananendoos ervoor en dek het gat af met behulp van kranten en tape. Tape ook de naden dicht. De boel moet roken, dat zie je ondanks het de tape, door de naden heen. Als het niet rookt: de doos met de pan houtmot/snippers openen en die weer laten roken en alles weer dicht maken.

En nu wachten we 45 minuten…………

En zo kwam het eruit. Ik had het zelf veel bruiner verwacht. Maar de testsmaak voldeed aan ieders verwachting. Tijd voor de lunch dus….

Conclusie in een notendop: alles had een fijne niet te overheersende rooksmaak. Volgende keer willen we wel wat dunnere plakken roken dan wat we nu hebben gedaan (de boter en mozzarella waren te dik. De rook dringt niet door tot de kern). Helaas vervloog de rooksmaak van de olie, waar Lizet aardappeltjes in bakte, wel erg snel. Dit krijgt een vervolg want het heeft ons alleen nog veel nieuwsgieriger gemaakt wat we er nog meer mee kunnen. En dat gaat morgen gebeuren. Wordt dus vervolgt…………

Lizet heeft overigens al eerder een heel leuk stukje geplaatst op haar blog over ons experiment, klik hier voor haar verslag.