Coca de trigueros con jámon (taartje van groene asperges met ham)

Groene asperges op bladerdeeg met serranoham en een olie van verschillende kruiden. In het vers vak van de Jumbo kocht ik bladerdeeg op een rol, waardoor ik er mooi twee rechthoeken uit kon snijden. Maar met diepvriesbladerdeeg kan het natuurlijk ook heel goed. Plak dan 2 vierkantjes aan elkaar vast.  Je kunt ze zelf heel klein maken waardoor ze geschikt zijn als een fijn klein tapahapje. En ben je vegetariër kun je de ham achterwege laten.

Coca de trigueros con jámon (voor 2 personen)

4 plakjes bladerdeeg (vers of diepvries)
bosje groene asperges
50 gram serranoham of parmaham
handje verse peterselie
handje dragonblaadjes
handje basilicumblaadjes
peper en zout
olijfolie extra virgen
eigeel van 1 ei

Verwarm de oven op 220 graden (210 hete lucht). Laat het bladerdeeg ontdooien en leg 2 plakjes bladerdeeg onder elkaar zodat je een rechthoek krijgt. Druk de naden goed dicht.
Was de asperges en snij ze in gelijke stukken. Hak de kruiden samen met een scheutje olijfolie fijn in een keukenmachine en breng op smaak met peper en zout.
Leg het bladerdeeg op een bakplaat die met bakpapier bekleed is. Verdeel het kruidenmengsel over de bladerdeeg waarbij je de randen aan alle kanten vrijlaat. Leg hier bovenop wat ham en leg daarop de groene asperges. Bestrijk de randen met wat eigeel.


Bestrooi de asperges met wat peper (de ham is al zout genoeg) en besprenkel met wat olijfolie. Schuif de bakplaat 15 minuten in de oven tot de randen mooi bruin zijn. Garneer eventueel nog met wat kruiden en serveer warm of koud.

Ik at het met een stukje vis (zeepaling) samen met het overgebleven kruidenmengsel.