Panellets

In Catalonië viert men vanavond de Castañada, de avond voor de viering van Allerheiligen op 1 november.
De traditie om panellets (Catalaans voor kleine broodjes), gepofte kastanjes, gepofte zoete aardappel en zoete witte wijn te drinken stamt al uit de Middeleeuwen. Om de mensen in die tijd eraan te herinneren dat het bijna Allerheiligen was en er gebeden moest worden voor de overledenen, werd er gedurende de avond de kerkklokken geluid. De klokkenluiders verbruikten daarbij een hoop energie. Zij kregen hun krachten terug door kastanjes te eten met daarbij kleine slokjes wijn, zodat het zware luiden van de het klokken dragelijker werd. Aangezien er in die tijd veel klokkentorens waren, en de klokkenluiders graag met naaste vrienden en familieleden hun lijden en geluk wilden delen, eindigde het dat ze gezamenlijk aten en wijn dronken.


Later in de geschiedenis,  raapten mannen van een dorp in de middag kastanjes, zoete aardappelen en verzamelden ze brandhout. De vrouwen maakten kleine gebakjes zoals de huidige panellets (met als basis gemalen amandelen en suiker) en als de avond viel kwamen zij allen samen rond een vuur en aten ze gepofte kastanjes en zoete aardappelen en de gebakjes die de vrouwen hadden meegenomen om samen het einde van de oogst te vieren en de overledenen te herdenken.
Ook bekend is de traditie dat kinderen kastanjes verstopten in een hoekje van het huis zodat er in die nacht, de ziel of geest van de overledene, de kastanje zou komen halen en deze voor een panellet zou ruilen.

bron: blog un cajon revuelto

Ik geef hierbij het recept voor panellets met pijnboompitten die ik persoonlijk het lekkerst vind. Je kunt ook naast het gebruik van pijnboompitten de panellets decoreren met cocosrasp, membrillo, cacaopoeder, chocoladehagelslag, amandelen in stukjes of geconfijte kersen.

op de foto: met pijnboompitten, met chocola en cacao en met membrillo

Recept voor panellets met pijnboompitten:

500 gram heel fijn gemalen amandelen
375 gram suiker
100 gram aardappel
2 eieren
citroenrasp
pijnboompitten

Kook de aardappel in de schil tot hij zacht is en haal daarna de schil eraf en pureer hem en laat afkoelen.
Meng de suiker en de fijngemalen amandelen met aardappel en wat citroenrasp in een kom en voeg daar één ei aan toe. Kneed alles goed met je handen tot een compacte massa. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Klop het resterende ei los in een schaaltje. Vorm van het deeg kleine balletjes met een diameter van ongeveer 4 centimeter. Doop de balletjes eerst door het eimengsel en daarna door de pijnboompitten (of cocosrasp enz enz). Duw de pijnboompitten een beetje in het deeg zodat ze goed vastzitten en leg ze op een met papier beklede bakplaat. Kwast eventueel met wat eigeel, zodat de pijnboompitten een mooie bruine kleur krijgen.
Bak ze 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Feliz Castañada!!!!!!!