La Boqueria by Cute Suite

Hallo lieve lezers van Bijzonder Spaans! Ik ben Lisette van de Cute Suite blog en vandaag te gast op Didi’s blog. Ze vroeg me onlangs een gast post over de prachtige markt La Boqueria te schrijven, en hier is ie dan – veel leesplezier gewenst!

La Boqueria, troetelnaam voor de Mercat de Sant Josep, zoals de markt officiëel heet, ligt pal aan La Rambla, op nummer 91. Ik kom er al meer dan acht jaar om er mijn boodschappen te doen, maar heb zelden mijn camera bij me. Toen ik er vorige zomer met visite een wandeling doorheen maakte, nam ik mijn kans waar, en schoot de close ups die jullie in deze blogpost kunnen zien.

Dankzij de ligging van deze geweldige markt, krijgt La Boqueria iedere dag een enorm aantal toeristen op bezoek. Om daarvan te profiteren, hebben veel marktlui ervoor gekozen om hun producten aan te passen aan de wensen van toeristen, en bieden o.a. een ruime sortering vruchtensap, en verpakt, voorgesneden fruit aan.

Desalniettemin, in navolging van de traditie van La Boqueria’s, worden alle waren prachtig uitgesteld in vaak enorme, keurig gearrangeerde stapels, en het resultaat is een explosie van kleur in de groente- en fruitafdelingen. Het moeilijk de drang te weerstaan om er van alles te kopen, want het ziet er allemaal even lekker en aantrekkelijk uit!

Er wordt grote moeite gedaan om alles zo mooi mogelijk te presenteren, en de winkeleigenaren stellen het daarom over het algemeen niet op prijs, dat je aan hun waar komt. Alleen als je vaste klant bent, willen ze wel toestaan dat een klant zijn/haar eigen selectie maakt, en zelfs dan staan niet alle eigenaren het toe.

Een van mijn favorieten is de eierwinkel, Ous del Calaf. Ook al zijn sommige eieren er in doodgewone kartonnen bladen opgestapeld (waarschijnlijk wachtend op een vaste klant die ze nog moet op komen halen) liggen de meeste eieren er in schattige strooien nestjes . Je vind er allerlei soorten eieren: witte en bruine kippeeieren, eendeneieren, ganzeeieren, maar ook struisvogeleieren, en nog veel meer soorten. Wanneer je wat wilt kopen in La Boqueria, vergeet dan niet om naar je beurt te vragen, of trek een nummer om ruzie te voorkomen – boodschappen doen is immers een serieuze aangelegenheid!

De verschillende slagers hebben ook prachtige etelages, me name diegenen die verschillende soorten ham en worsten verkopen, zoals de nog rauwe botifarra hieronder…

In Barcelona, net als in de rest van Spanje, is het normaal om allerlei delen van een dier te eten, en deze delen zijn ook te zien in La Boqueria. Daar moet je natuurlijk wel tegen kunnen, want zo zou je maag, hart, varkenspootjes, gevilde hazen of hele kippen, schapen hersens tegen kunnen komen, of zijn er zelfs kalfsogen die je aankijken terwijl je langs loopt!

Rondom de visafdeling, die zich in het midden van de markt bevindt, zijn er standplaatsen die gebakken visproducten verkopen, zoals de pescadito frito hierboven (zalig!) en ook kabeljauw balletjes, inktvisringen, en nog veel meer. In deze winkels kun je ook gezouten kabeljauw kopen – zowel in gedroogde als in geweekt vorm, in grote stukken, of in repen gesneden. De eigenaren geven graag tips over de bereidingswijze of delen zelfs hun recepten met je, als je daarnaar vraagt. In het spaans natuurlijk, want het komt zelden voor, dat ze Nederlands spreken.

In dit gedeelte van de markt wordt ook een enorme sortering van vis en schaaldieren verkocht, en meestal is veel nog levend – het is niet voor niets een echte versmarkt! – en dat levert soms grappige beelden op, zoals deze scheermessen (zie onder), die uit hun schelpen druipen.

Als je een van deze lekkernijen wilt proeven, maar geen idee hebt, hoe je ze moet klaar maken, of geen keuken tot je beschikking hebt, ga dan naar een van de vele café restaurants die zich binnen in La Boqueria bevinden. Daar worden ze klaargemaakt op velerlei manieren en smakelijk geserveerd. Het is een geweldige manier om de spaanse manier van leven te proeven, want die is nou eenmaal gebaseerd op zoveel mogelijk genieten van het leven.

De visafdeling is de moeite van het bezoeken waard, ook al ben je geen visliefhebber. De sortering is enorm, en zoals elders in La Boqueria is de presentatie ervan indrukwekkend mooi. Het ijs wordt een para keer per dag verversd, dus kan het zijn, dat je mensen met karren beladen met kisten met ijs tegen komt in de gangpaden van la Boqueria. Wellicht vind je het leuk te weten, dat vele restaurants, zelfs de exclusievere, naar La Boqueria komen om er iedere dag hun verse ingrediënten te kopen, en dat terwijl er in ieder wijk van Barcelona een versmarkt te vinden is.

Ik kom zelf al meer dan acht jaar in La Boqueria, en ben dol op de relatie die je als vaste klant hebt met de marktkooplui, die meestel erg vriendelijk zijn en graag een praatje met je maken. Mocht je in de Cute Suite logeren, dan heb je mazzel, want La Boqueria is maar een paar straten er vandaan. Ik zal je er met alle plezier naar verwijzen, en je vertellen welke winkels beter, of minder duur zijn.

Achter in La Boqueria zijn verschillende winkels die allerlei verschillende noten of gedroogde paddenstoelen verkopen. Maar in de herfst knalt de markt uit haar voegen met verse paddenstoelen, die de winkeliers (of hun families) zelf plukken in de verschillende provincies van Catalunya, of aan de voet van de Pyreneeën.

Ik hoop, dat je van deze rondleiding door La Boqueria hebt genoten. La Boqueria is open tussen 8 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds. Voor meer informatie is hier de link van de  website, waar je veel interessante feiten over de geschiedenis, de winkels en activiteiten rond en in de markt kunt vinden.

Dank je Didi, voor de uitnodiging om een gastpost voor Bijzonder Spaans te mogen schrijven!