Amerika, NY L’Ecole op Broadway

Ik ben alweer een tijdje terug van een geweldige fijne vakantie met dochterlief in Amerika. Dit jaar geen Spanje maar de grote plas over, waar ik overigens goed uit de voeten kon met mijn Spaans in Florida. Het land van vele mogelijkheden en naar ik dacht geweldige culinaire ervaringen gezien alle Amerikaanse foodblogs die ik volg. NOT dus. Wat ik tegenkwam in de 3 weken die ik daar mocht vertoeven was geen verwachtingsvol culinair feestje. Veel frituur, een massa aan mayo sauzen, burgers in overvloed en voornamelijk zoete ontbijten (mierzoete banana pancakes, french toasts en muffins zijn helaas in de vroege morgen niet aan mij besteed) en bovenal duur. Met een paar uitschieters waar ik goed gegeten heb, een beetje teleurstellend wat mij betreft. Ongetwijfeld heb ik de goede plekken niet bezocht.

Het enige echte culinaire hoogtepunt was in New York, bij L’Ecole, op Broadway waar ik toevallig langskwam en met dochterlief voor een lunch naar binnen ben gestapt. (Een school met een opleiding die je hier in Nederland ook vind oa in Amsterdam bij het ROC (ook een aanrader om een keertje te eten)). Mooi gedekte tafels en een menu die eindelijk mijn smaakpapillen kon bevredigen. Geen overmatige frituurhappen of gerechten bedolven onder de saus.
We kregen zelfs heuse huisgebakken goede baquettes (die we na de maaltijd aangeboden kregen voor thuis, wat we hebben afgewezen aangezien we volgende dag terugvlogen naar Amsterdam maar daarvoor wel overheerlijke zelfgebakken koekjes meekregen), fijne wijnen (wel duur per glas tussen de $9 en $14) , een uitermate goede en vriendelijke bediening en een menu die prijs/kwaliteit totaal aansloot op onze Hollandse zuinigheid! Lunch 27,50$ p.p voor 3 gangen excl. wijn dan. Water, geheel gratis zonder morren (overigens overal waar we gegeten hebben in Amerika). Dat is hier wel anders…………

Wat we aten: als voorgerecht: dochterlief Smoked Salmon, Potato galette, cucumber-Dill salad with horsradish cream (salade kwam apart, zij is geen liefhebber van sauzen of aangemaakte salades). Mooi gerecht en ze vond het heerlijk ondanks dat ze de salade niet heeft geproefd, ik wel… lekker en die blijft erin hier…..

Voorgerecht wat ik nam: Sauteéd soft shell crab, watermelon salad, citrus foam. Feestje! de krab, voor mij nieuw om die met pantser en al te eten, was heerlijk. Mooie combi met watermeloen en citrusfoam en prachtig opgemaakt.

Hoofdgerechten: dochterlief nam de prime rib eye steak frites, fried cipollini onions, french fries, sauce choron (weer apart) waar ze van gesmuld heeft.

Voor mij de grilled sea scallops, warm potato-green beans salad, bacon-sherry pan jus. Heaven!!!! Mooie jus met bacon-sherry, ga ik eens proberen na te maken.

Desserts: dochter een warm kersentaartje, vanille-ijs met daarnaast een spriet van karamel waar een kers in zat…. oogstrelend en verrassend lekker. Een super nagerecht!

Ik een mousse au chocolat taartje met eetbare bloemen. Mijn chocolade taartje was mij iets te zoet, maar àla.

en daarbij kregen we ook nog een apart schaaltje met aalbessen-ijs van het huis. Werkelijk heerlijk.

Al met al echt een aanrader mocht je ooit New York bezoeken en niet al te veel wil uitgeven voor het eten.

L’Ecole, The International Culinary Center, 462 Broadway, New York, NY 10013 www.lecolenyc.com tel: 212 2193300