Caballa marinada a la naranja (ceviche van makreel met sinaasappel)
Ik ben gek op vis en zeker dit recept. Zorg er wel voor dat je superverse makreel kunt bemachtigen. Mocht je geen liefhebber zijn van half rauwe makreel laat hem dan langer in de marinade staan. Hoe langer hoe meer hij gaart.
Caballa marinada a la naranja (voor 4 personen)
2 verse grote makrelen (laat je visboer ze fileren)
2 sinaasappelen
4 limoenen
2 lenteuitjes, heel fijn gesneden in ringen
2 bleekselderijstengels, heel fijn gesneden
50 ml rode wijnazijn
200 ml olijfolie extra virgen
1 theelepel zwarte peperkorrels
1 theelepels roze peperkorrels
wat takjes platte peterselie, fijngehakt
zout en peper
Spoel de makreelfilets af en dep ze droog. Bestrooi ze met peper en zout. Leg ze naast elkaar in een diepe schaal.
Rasp de schil van 1 sinaasappel en bewaar. Snij de andere sinaasappel doormidden en snij van 1 helft dunne partjes. Pers de anderhalve sinaasappel en 2 limoenen uit en vang het sap op.
Blancheer de sinaasappelpartjes 1 minuut in kokend water en spoel af onder koud stromend water. Zet apart.
Verhit de olijfolie, pocheer hierin de lenteui en bleekselderij een paar minuten. Voeg daar de sinaasappel/limoensap aan toe samen met de peperkorrels. Laat aan de kook komen en schenk de wijnazijn erbij. Kook 2 minuten.
Roer de sinaasappelrasp erdoor en schenk de warme marinade over de markeelfilets. Laat 1 uur op kamertemperatuur afkoelen en zet daarna minimaal 3 uur afgedekt weg in de koelkast.
Bestrooi voor het serveren met wat peterselie en geef er partjes limoen bij.