Guiso de chorizo, almejas y patatas (stoofpotje van chorizo, kokkels en aardappelen)

Dit gerecht komt uit het boek van Manfred Meeuwig ‘Olijfolie’, de eigenaar van Meeuwig & Zn in de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Een ontzettend leuk boekje met smakelijke recepten op basis van olijfolie. De moeite waard om aan te schaffen als je een liefhebber bent van olijfolie.
Ik had nog wat ongebruikte kokkels over van mijn zarzuela en wilde daar iets anders mee doen. De combinatie van vlees en vis is niet vreemd in de Spaanse keuken en toen ik dit recept zag, vond ik het meer dan de moeite waard om het uit te proberen en met jullie te delen. Bij deze;)
En dan ineens heb je een gerecht waar puur Spanje vanaf straalt.

guiso de chorizo, almejas y patatas

Guiso de chorizo, almejas y patatas (voor 2 personen als hoofdgerecht, voor 4 personen als voorgerechtje)

2 eetlepels olijfolie extra virgen
1 eetlepel pimentón dulce
500 gram venusschelpen
2 gekookte stevige aardappelen
100 gram pittige chorizo
1/2 eetlepel sherry azijn
1 uitje, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
bosje peterselie
zout

guiso de chorizo, almejas y patatas

Week de kokkels een half uur in een ruime kom met koud water zodat ze hun zand kunnen loslaten.
Snij de chorizo in plakjes en de aardappelen in kleine stukjes.
Fruit de chorizo een paar minuten in 1 eetlepel olijfolie tot deze zijn vet en kleur afgeeft en bak dan een paar minuten de knoflook en het uitje mee. Voeg venusschelpen en aardappelen toe, bestrooi met de pimentón en roer goed om. Leg een deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes stoven tot de venusschelpen open zijn. Schenk de sherry azijn erbij, breng op smaak met wat zout, strooi wat fijngehakte peterselie over het gerecht en besprenkel met de overgebleven eetlepel olijfolie.

guiso de chorizo, almejas y patatas

Glaasje wijn, brood erbij en geniet!