Lubina al horno con patatas, guindilla y pimientos (zeebaars uit de oven met aardappelen, guindilla en paprika)

Op de boerenmarkt, die elke woensdag op het Haarlemmerplein in Amsterdam gehouden wordt, staat de stal van Vis van Henry, waar ik graag en met regelmaat geweldig mooie vis koop. Check zijn website voor zijn visie over vis en op welke markten hij nog meer staat. Het is echt de moeite waard om zijn stal een keertje te bezoeken. Dit keer kocht ik verse wilde zeebaars, voor onderstaand recept.

Al eerder plaatste ik een soortgelijk recept van lubina al horno op deze blog. Deze keer is het een bereiding waarbij de zeebaars op een bedje van aardappelen, ui, paprika, gedroogde guindilla, gedroogde tomaten en knoflook ligt. Het recept ziet er misschien een beetje bewerkelijk uit, maar dat valt reuze mee. En het is meteen een éénpansgerecht, wat ik zelf erg makkelijk vind, zeker als je gasten hebt.

lubina al horno con patatas y guindilla

Lubina al horno con guindilla y pimientos (voor 4 personen)

1 kilo stevige aardappelen
1 grote zeebaars van ongeveer 1200 gram, schoongemaakt en van schubben en vinnen ontdaan
3 knoflooktenen, in plakjes gesneden
1 kleine rode ui, dun in ringen gesneden
1 gedroogde guindilla peper (of rode peper) in ringen gesneden en van zaden ontdaan
1 rode paprika, in ringen gesneden
6 zongedroogde tomaten op olie, fijngesneden
1 citroen
1 bosje peterselie, fijngesneden
2 verse laurierblaadjes
4 takjes tijm
75 ml fino sherry
80 ml water
olijfolie
peper en zout

lubina al horno con patatas y guindilla

Snij een paar plakjes van de citroen, zet deze apart. Pers de rest van de citroen uit en besprenkel de binnenkant van de vis met citroen en olijfolie. Pak de vis in en zet weg in de koelkast.
Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Verwarm de oven op 190 graden Celsius.
Vet een ovenschaal in waar de vis in past en leg de helft van de aardappelplakjes op de bodem van de ovenschaal. Bestrooi met de knoflook, ui, guindilla, tomaten, peterselie (bewaar een deel voor garnering) en paprika. Bestrooi met peper en zout.
Leg de andere helft van de aardappel hier bovenop en  bestrooi met wat peper en zout. Schenk het water erbij en besprenkel de bovenste laag aardappelen met wat olijfolie.

lubina al horno con patatas y guindilla

Dek de schaal af met een stuk aluminium folie en bak 60 minuten in de oven.
Vlak voor het einde van de bereidingstijd haal je de vis uit de koelkast en bestrooi de vis met peper en zout, ook de buikholte. Stop de laurierblaadjes en tijm in de buikholte en snij met een scherp mes vier inkepingen aan beide kanten in het visvlees. Halveer de plakjes citroen. Plaats in elke inkeping een helft van het citroenplakje.
Haal de aardappelen uit de oven en haal de folie eraf. Zet de oven op 220 graden en leg de vis op de aardappelen. Druk hem een beetje tussen de aardappelen.
Bak de vis nog 30 minuten tot hij gaar is en de aardappelen bruin. Schenk de sherry erover en zet nog 3 minuten in de oven. Bestrooi met peterselie.

lubina al horno con patatas y guindilla