Ensalada de rucula con queso manchego, piñones y jamón serrano
Heerlijk hoor salades. Zeker nu het weer wat warmer en aangenamer wordt maak ik ze wat vaker dan voorheen. Als voorgerecht of lekker als lunchgerecht! Deze salade is ook heel erg fijn als je de serrano ham vervangt voor cecina de Leon (of Italiaanse bresaola).
Ensalada de rucula con queso manchego, piñones y jamón serrano
100 gram rucola
stukje manchego kaas
handjevol pijnboompitten
handje vol walnoten
1 eetlepel moscatelazijn
3 eetlepels olijfolie extra virgen
peper en zout
100 gram serrano ham of cecina de leon (bij betere delicatessenzaken)
Rooster apart de walnoten en pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en laat op een bord afkoelen.
Haal het merendeel van de losse velletjes van de walnoten eraf door ze tussen je vingers te wrijven.
Maak een vinaigrette door de moscatelazijn, de olijfolie en peper en zout goed door elkaar te kloppen.
Verdeel de rucola over vier borden en bestrooi met de geroosterde noten.
Schaaf met behulp van een kaasschaaf manchego over de salade.
Scheur de serrano ham in kleine stukjes en leg ze naast of over de salade.
Besprenkel met de vinaigrette en geef er een lekker stukje brood bij.