Almendras garrapiñadas (gesuikerde amandelen)

Jarenlang gaf mijn tante ons voor Kerst almendras garrapiñadas die gemaakt werden door nonnen in een klooster vlakbij waar zij woonde in Alcala de Henares in de buurt van Madrid. De nonnen daar mochten niet praten, het enige wat ze mochten zeggen is ‘Ave Maria Purisima’, waarmee je werd verwelkomt. Daarna geven ze je een foldertje waaruit je een keuze kunt maken uit een aantal doosjes met de gesuikerde amandelen.

Het zelf maken van gesuikerde amandelen is niet zo moeilijk. Dit recept wat uit het boek Dulces y postres de las monjas Clarisas komt, zegt dat je een zelfde hoeveelheid amandelen als suiker moet gebruiken. Ik heb de suiker echter naar beneden bijgesteld aangezien ik het persoonlijk teveel vond. Bestrooi daarna de amandelen met wat zeezout, klinkt gek maar het werkt geweldig.

Almendras garrapiñadas

Almendras garrapiñadas

150 gram amandelen
100 gram suiker
5 eetlepels water
snufje zeezout

Almendras garrapiñadas

Doe alle ingrediënten (op het zout na) in een wijde koekenpan en laat op een zacht vuur de suiker smelten. Roer af en toe met een houten pollepel om. Op een gegeven moment zal het water verdampen en gaat de suiker weer kristalliseren. Blijf roeren, hierna gaat de suiker weer smelten en vormt zich de karamel. Blijf nu constant de amandelen omscheppen tot ze allemaal met de gekarameliseerde suiker zijn bedekt.
Stort de amandelen op een bord, verspreid ze, bestrooi ze met wat fijn zeezout en laat afkoelen.

Almendras garrapiñadas

Om je pan, pollepel en bord schoon te maken, laat je ze in warm/heet water weken zodat de karamel oplost.