Sobrasada

Sobrasada is een zachte worst die wordt gemaakt van varkensvlees, twee soorten paprikapoeder (dulce en picante), zwarte peper en zout. In Spanje is het overal verkrijgbaar, hier in Nederland moet je er echter naar zoeken, maar te vinden bij goede delicatessenzaken (in Amsterdam bij  Caulils op de Haarlemmerstraat). Of je maakt het zelf (klik hier voor het recept).
Sobrasada kende ik persoonlijk eigenlijk alleen als iets wat je puur en alleen op je brood smeert. De worst is namelijk vrij zacht en smeerbaar. Na enige naslag en speurwerk in mijn Spaanse kookboeken collectie zijn er wel degelijk meer mogelijkheden met deze worst. Onder andere om er bijvoorbeeld een fijne tapa/pinxto van te maken.

Ik geef hierbij 2 receptjes afkomstig uit het Spaanse kookboek Pinxtos y tapas del Pais Vasco door Koldo Royo.

Montadito de sobrasada con miel (sobrasada met honing)
4 sneetjes landbrood
100 gr. sobrasada
1 eetlepel honing

Verwarm in een steelpan op een laag vuur de sobrasada. Wanneer hij het vet loslaat, giet deze af en vermeng met de honing. Roer alles goed door elkaar en besmeer hiermee de sneetjes brood. Laat een paar minuten gratineren in de oven.

Montadito de sobrasada gratinada a las finas hierbas (sobrasada gegratineerd met kruiden)
4 sneetjes landbrood
100 gr. sobrasada
2 lenteuitjes of wat bieslook
oregano
rozemarijn
50 gr. geraspte parmezaanse kaas

Besmeer de sneetjes brood met de sobrasada. Bestrooi met de in julienne gesneden lenteui of fijngesneden bieslook, oregano en rozemarijn. Strooi hierop de parmezaanse kaas en gratineer in de oven tot de kaas een beetje geroosterd is. Serveer warm.

Nog een lekker receptje:

Sobrasada met kwarteleitjes
paar sneetjes stokbrood
sobrasada
kwarteleitjes
peper en zout

Rooster de sneetjes stokbrood aan beide kanten goudbruin. Bak de kwarteleitjes in een koekenpan. Besmeer de broodjes met sobrasada en leg daarop een nog warm gebakken kwarteleitje. Voeg naar smaak peper en zout toe.