Bollitos de sobrasada (sobrasada broodjes)
Dit recept is bedoeld met chorizo, maar kan net zo goed met sobrasada als je die kunt krijgen bij de betere delicatessenzaken. Beide versies zijn erg lekker als tapa. Serveer ze warm bij een lekker glas wijn.
Bollitos de sobrasada (voor 16 broodjes)
200 gram tarwemeel
8 gram gedroogde gist
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel suiker
125 ml warm water
100 gram sobrasada of chorizo
Meng meel, gist, suiker en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het water in het kuiltje en meng vanuit het midden door de meel. Kneed 10 minuten tot je een soepel deeg hebt gekregen en niet meer plakt. Vorm een bal en leg in een schone kom, bedek met een vochtige doek en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur rijzen tot hij in volume verdubbeld is.
Verwarm de oven op 200 graden. Snij de sobrasada of chorizo in 16 gelijke stukjes.
Haal het deeg uit de kom, leg op een met bloem bestoven werkblad en kneed nog 2 tot 3 minuten. Verdeel het deeg in 16 stukken. Maak van elk stukje een balletje en druk deze plat. Leg een stukje sobrasada of chorizo in het midden en vouw het deeg eromheen.
Druk de uiteinden goed vast. Leg met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat.
Herhaal met de overige stukken deeg.
Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en serveer ze lauwwarm.
afgeleid van recept uit: 100 Best Classic Tapas