Xató de Vilanova i la Geltrú

In Spanje kwam ik het kookboek 501 Receptes Catalanes tegen met allerlei Catalaanse streekgerechten. Een ontzettend leuk boek, zeker ook omdat ik er wat gerechten in vond van de dorpen die mij zo bekend zijn uit mijn jeugd, zoals deze xató uit Vilanova i la Geltrú. Xató is van oorsprong een salade die bij feestelijke gelegenheden werd gegeten. Hierin werden producten verwerkt die belangrijk waren voor die bepaalde streek. Onder andere ansjovis en (gedroogde en gezouten) bacalao uit de zee en de escarola (een slasoort die wij kennen als frisée) en artisjokken van het land, geserveerd met een speciale saus op basis van ñoras.

Xató de Vilanova i la Geltrú

Helaas ben ik niet echt een superfan van gezouten bacalao die in dit gerecht gebruikt wordt en ik heb dit vervangen voor gerookte kabeljauw die ik kocht op de biologische markt.

Xató de Vilanova i la Geltrú

Xató de Vilanova (voor 2 personen)

60 gram frisée sla
40 gram lenteui
40 gram bleekselderij
40 gram artisjokken (op olie)
80 gram tonijn op olie
80 gram gezouten kabeljauw
8 zoute ansjovis
zout

voor de saus:
pulp van 5 ñoras
1 knoflooktenen
25 gram geroosterde amandelen
250 ml olijfolie
125 ml azijn
zout

Xató de Vilanova i la Geltrú

Maak de saus door de ñoras 15 minuten in warm water te weken en met behulp van een lepeltje of een mes de pulp eruit te schapen.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan en laat afkoelen.
Pureer met een staafmixer of een keukenmachine de knoflookteen, amandelen, ñoraspulp, olie en 2 eetlepels van het weekwater van de ñoras tot een gladde saus. Breng op smaak met de azijn en zout.

Xató de Vilanova i la Geltrú

Schik de groenten en de vis op een bord en overgiet met de saus.