Foodbloggersweekend 2013 en het recept voor Amsterdamse koggetjes

Wat kan twitter toch leuk zijn. Er komen met regelmatig initiatieven voorbij waarbij ik maar al te graag aan mee doe. Zo ben ik enorme fan van het improvisatiediner die regelmatig georganiseerd wordt door Maarten van Caulil (op twitter @MaartenvCaulil) en de altijd geweldig leuke en uitdagende foodswap van Esmée (op twitter @Es’Factory). En dan nu weer een foodbloggersweekend. Niet alleen leuk om een aantal mede bloggers in het echt te leren kennen maar ook om gezamenlijk te koken.

foodbloggerweekend2013

Els, Tessa en Esmée staken de koppen een half jaar geleden bij elkaar en heb ik (twee weken geleden alweer) met een ontzettend leuk stel meiden een geweldig leuk culinair weekend gehad in Voorthuizen. Samen hebben we daar lief en leed gedeeld en vooral veel fijne gerechten gemaakt met producten die van Bio Dichtbij en Biologische tuinderij de Elezenkamp kwamen.

foodbloggersweekend

Hierbij de lijst van deelnemers met hun desbetreffende blogs waar een aantal uitgebreid verslag hebben gedaan over het weekend. Ik kan niet tippen aan hun mooie schrijfwijze;)

Els van Eetlust
Tessa van I am cooking with love
Marina van Marina’s life in & out of the kitchen
Brenda van Brenda Kookt
Simone van Junglefrog Cooking die ook de prachtige zwart/wit foto heeft gemaakt.
Iris van Keukenverhalen van Iris
Adele Kookclub Multi Culti Cooking
Lotte op twitter @Cooking_Roffa
Wendy van Miss Foodie’s Moods die helaas door ziekte van dochterlief eerder weg moest

Er werd ons gevraagd om voor een high tea wat mee te nemen wat typisch voor je stad/streek was. Ik ben geen bakster en het was voor mij dan ook een uitdaging om iets typisch Amsterdams mee te nemen. Dat werden Amsterdamse koekjes die koggetjes heten. Deze zijn van oorsprong met nougatine. Ik heb ze echter met karamel gemaakt. En ze waren goed gelukt!

koggetjes

Amsterdamse koggetjes (originele recept van: bakkers in bedrijf)

230 gram roomboter
250 gram lichte basterdsuiker
2 vanille peulen
1 eetlepel vanille extract
theelepel zout
1 ei
280 gram bloem
80 gram karamel

Maak de karamel door 100 gram tafelsuiker langzaam te smelten in een pan met dikke bodem tot deze gesmolten is en een amberkleur heeft. Schenk de karamel op een bakvel en laat afkoelen.
Zeef de bloem. Halveer de vanille peulen en schraap met een lepeltje de vanillezaadjes eruit. Laat de boter zacht worden en roer daar de vanille, vanille extract, zout en suiker door en roer tot een gladde massa. Roer het geklutste ei erdoor en voeg beetje bij beetje de bloem eraan toe tot je een glad beslag hebt.
Rol met behulp van een deegroller de afgekoelde en harde karamel in kleine stukjes en roer door het beslag.
Verwarm de oven op 170 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier kleine schepjes van het deeg op ter grootte van een walnoot. Leg ze niet te dicht op elkaar aangezien ze uitlopen tijdens het bakken. Bak de koggetjes in 10-12 minuten bruin en gaar. Laat iets afkoelen op de bakplaat, steek ze los en laat verder afkoelen op een rooster.