Pinchitos de tortilla de patata con panceta (hapje van tortilla met spek)

Een Spaanse tortilla, wie kent het niet. Zeker de Catalaanse versie met ui vind ik persoonlijk de lekkerste. De tortilla is ook geschikt om er een fijne pincho van te maken. Hier een idee met uitgebakken spek, zodat je tortilla er lekkerder door wordt en er meteen geweldig mooi uitziet.

Pinchitos de tortilla de patata con panceta

Pinchitos de tortilla de patata con beicon

450 gram aardappelschijfjes
1 grote gesnipperde ui
7 eieren
olijfolie
zout/peper
100 gram plakjes bacon of spek
tuinkers

Pinchitos de tortilla de patata con panceta

Bak de bacon of spek in een droge koekenpan krokant en laat uitlekken op keukenpapier.
Maak de tortilla door 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan te verhitten. Bak hierin de aardappelschijfjes tot ze goudbruin en gaar zijn. Bestrooi met peper en zout. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken in een vergiet. Voeg de ui toe in de pan en bak al omscheppend tot de ui kleur krijgt. Doe de ui in het vergiet bij de aardappelen.
Breek de 7 eieren in een kom, voeg zout en peper toe en kluts de eieren met een vork. Giet de aardappelen en ui bij dit mengsel en roer zodat alles bedekt wordt met het ei. Doe wat olijfolie in de koekenpan en giet alles in de pan zodra de olie heet is. Laat alles op een zacht vuur garen met een deksel op de koekenpan. Zodra de bovenkant iets gestold is de pan omdraaien zodat de tortilla in de deksel terechtkomt en laat de tortilla met de ongebakken kant in de pan glijden zodat deze bruin kan worden.
Snij de tortilla in mooie punten, prik een plakje bacon of spek erop en decoreer eventueel met wat tuinkers.
Serveer koud of warm.

Pinchitos de tortilla de patata con panceta

Wil je een vegetarische versie, dan is het een idee om er een stukje geroosterde paprika op te prikken.