Pescaditos fritos (gefrituurde visjes)

Pescaditos fritos, kleine gefrituurde visjes. Pescaditos fritos zijn in Spanje gebakken sonsos (zandaaltjes), een recht lang visje met een grijze kleur die je in zijn geheel kunt eten. Naarmate hij groter wordt veranderd zijn kleur in roze. Ik heb echt geen idee of ze in Nederland te krijgen zijn maar ik heb ze gemaakt van de verantwoorde spiering die ik vond bij de viskraam op de boerenmarkt (Noordermarkt Amsterdam). En echt…. het was heerlijk. Een beetje Spanje en een heel klein beetje het zomergevoel terug…….

Pescaditos fritos

500 gram spiering (als voorgerecht voor 4 personen, als tapa is 250 gram voldoende)
wat bloem
gerookte paprikapoeder
(knoflook)zout
peper
genoeg olijfolie om in een koekenpan te frituren
peterselie en partjes citroen ter garnering

Spoel de spiering onder koud water en droog met wat keukenpapier. Meng in een diep bord de bloem met de gerookte paprikapoeder, de peper en het (knoflook)zout.
Verwarm de olijfolie in een koekenpan tot hij heet is (rond 190 graden of als je een stukje brood erin gooit en deze gaat bakken). Schep de spiering luchtig door het bloemmengsel en gooi een handje hiervan in de hete olie.  Hou de pan wat schuin zodat de visjes allemaal ruimte hebben in de olie om mooi bruin en krokant te worden (paar minuutjes). Haal ze met een spaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Ga door met een volgende portie tot alles op is. Garneer met wat peterselie en geef er partjes citroen bij. Serveer direct.