Macarrones con tomate (macaroni met tomaat)
In mijn favoriete familierestaurant Can Panedes in Llagostera en veel Catalaanse restaurants serveren ze deze macarrones als voorgerecht.
Tijdens mijn vakantie maakte ik ze ook maar dan volgens het recept van Joan Roca uit zijn boek La Cocina Catalana de toda la vida. Een homage aan de traditionele Catalaanse keuken en aan zijn moeder Monserrat en oma Angeleta.
In het boekje staan de beste recepten van zijn moeder en oma, gerechten die ze al jaren koken en daarmee ook de basis vormden van Joan Roca’s liefde voor de keuken en daarmee ook het ontstaan van zijn restaurant El Celler de Can Roca.
Een heel leuk boek met eenvoudige typisch Catalaanse gerechten.
Macarrones con tomate (voor 4 personen)
400 gram macaroni (in de supermarkt te vinden als penne rigate)
300 gram varkensgehakt
2 kippenlevertjes, heel fijn gesneden
3 uien, gesneden
2 tomaten, geraspt
water
olijfolie
zout
Maak een sofrito door de ui in wat olijfolie te fruiten tot deze kleur krijgt. Voeg hieraan de geraspte tomaat (halveer de tomaat en rasp hem tot je het vel overhoudt) toe en bak op middelmatig vuur tot je een soort van marmelade krijgt.
Verhit wat olijfolie in een andere pan en bak het varkensgehakt samen met de kippenlevertjes tot deze gaar zijn. Voeg dit aan de sofrito toe en laat nog een paar minuutjes bakken. Breng op smaak met wat zout.
Breng water in een grote pan aan de kook en kook de macaroni met een scheutje olijfolie en wat zout al dente.
Giet ze af en roer ze door de sofrito. Bestrooi eventueel met wat peterselie.