Montadito de centolla con azáfran (broodje krab met safraan)
Een recept uit het boek de keuken van Spanje & Portugal van Elisabeth Luard. Ik ben gek op krab en dit is een lekker simpel receptje waar je de smaak van Spanje in terugvind. En geweldig om daar een montadito mee te maken op een heerlijk stukje brood.
Centolla con azafrán
2 blikjes krabvlees
4 eetlepels olijfolie
1 rode ui, fijngesneden
1/4 theelepel gerookte paprikapoeder
10 draadjes safraan
2 eetlepels Spaanse brandy of cognac
rasp en sap van 1 sinaasappel
2 hardgekookte eieren, fijngesneden
2 eetlepels peterselie, fijngesneden
Laat het krabvlees goed uitlekken in een vergiet, anders wordt je krabsalade te nat.
Leg de safraan op een stuk aluminiumfolie. Vouw om tot een plat pakje en bak hem om en om een paar minuten in een droge koekenpan. Door het op deze manier te doen zal de safraan niet aanbranden.
Verhit de olijfolie in een pan en fruit daarin op een zacht vuur de ui een aantal minuten aan. Voeg de gerookte paprikapoeder, de safraan en de brandy of cognac toe en laat koken tot de alcohol verdampt is. Voeg het sinaasappelsap toe en roer alles om. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Meng het uitgelekte krabvlees door de saus samen met de eieren en de peterselie. Meng goed alles door en bestrooi met de sinaasappelrasp voor je het gaat serveren.