Higos con salsa de jerez (vijgen met een sherrysaus)

Dit gerechtje zou niet misstaan tijdens kerst, alleen is het seizoen dan echt afgelopen en dan zijn ze ook erg duur als je ze überhaupt kunt vinden. Nu zijn ze momenteel nog volop te koop en niet zo gek duur ook, al loopt het seizoen ook af. Een heerlijke combinatie van verse vijgen met de wat zoete smaak van sherry. In dit gerecht heb ik Fino sherry gebruikt, maar het staat je natuurlijk vrij een andere soort sherry te gebruiken.

higos con salsa de jerez

Higos en salsa de Jerez (voor 4 personen)

8 rijpe verse vijgen
eidooiers van 4 eieren
100 gram fijne tafelsuiker
70 ml Fino Sherry
kaneelpoeder om te bestrooien

higos con salsa de jerez

Was en droog de vijgen, haal eventueel het steeltje eraf en snij de vijgen in vieren of in plakjes. Verdeel over een ovenschaal.

higos con salsa de jerez
Klop met behulp van een handmixer de eidooiers, suiker en sherry au bain marie (in een schaal die op een pan staat met een bodempje kokend water) tot het in volume verdubbeld is en een schuimende crème-achtige massa geworden is. Haal van het vuur en blijf kloppen totdat je een dikke saus hebt. Naarmate de saus meer afkoelt wordt hij dikker.
Schenk over de vijgen en bestrooi met wat kaneelpoeder naar smaak. Zet de ovenschaal een paar minuutjes onder de grill voor een bruin korstje.
Serveer direct!

higos con salsa de jerez

Bron: the real taste of Spain – Jenny Chandler