Pastel de carne (aardappel en gehakttaart)

Dit gerecht ken ik nog van vroeger. En nog steeds ben ik er dol op. Echt een wintergerecht en voor mij comfortfood. Je kunt het vergelijken met de Italiaanse lasagne maar dan met aardappelen in plaats van pasta. De aardappelen worden met olijfolie, knoflook en laurier gekookt waardoor de aardappelen door de olijfolie smeuïg worden.
Het staat je uiteraard vrij om je eigen gehaktrecept te gebruiken en de manchego te vervangen voor een andere kaas.

pastel de carne

Pastel de carne (voor 4 personen)

Voor de puree:
1,2 kilo kruimelige aardappelen
1 laurierblaadje
2 knoflooktenen
olijfolie extra virgen
peper en zout
geraspte manchegokaas
klontjes roomboter

voor het vlees:
250 gram gehakt
100 gerookte ontbijtspek, ragfijn gesneden
1 ui, gesnipperd
3 tomaten, in kleine stukjes gesneden
1 knoflookteen, fijngesneden
peterselie, fijngesneden
peper en zout

 

pastel de carne

Voor de puree: Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken.
Breng de aardappelen, laurier, knoflooktenen en een scheutje olijfolie met ruim water aan de kook. Kook tot de aardappelen zacht zijn, giet af en verwijder de laurier en knoflooktenen. Stamp de aardappelen fijn met behulp van een stamper of pureeknijper. Voeg eventueel een scheutje olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout.
Voor het vlees: Bak in een scheutje olijfolie de ui met de knoflook tot de ui glazig wordt. Voeg de tomatenstukjes toe en laat deze sofrito bakken tot hij indikt. Voeg gehakt en ontbijtspek toe, zet het vuur hoger en bak het gehakt rul en gaar. Bestrooi met peterselie en breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven op 180 graden.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie of roomboter. Verdeel de helft van de aardappelpuree over de ovenschaal en strijk glad. Verdeel hier het gehakt weer over en strijk dit ook glad. Verdeel nu de overgebleven aardappelpuree over het gehakt.
Bestrooi met geraspte manchego kaas en leg hier en daar een klontje boter erop. Bak 20 minuten in de oven tot er een mooi goud korstje is ontstaan.

pastel de carne

Dit gerecht kun je van te voren klaarmaken. Zet hem dan langer in de oven om hem op te warmen (ongeveer 45 minuten) en dek eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt.