Remolacha de colores al horno con cebolla y tomillo (bietjes uit de oven met ui en tijm)

De basis van dit recept kwam ik tegen in een boek over New York, I love New York van Daniel Humm en Will Guidara. Daar werden bieten in de oven bereid in een soort van vinaigrette. Ik werd hierdoor enorm nieuwsgierig en veranderde een paar bestandsdelen en maten aan hun basisrecept. Het werd een geweldig bijgerecht die ondertussen regelmatig hier op tafel staat.
Ik kocht kleine gekleurde chioggia bieten ter grootte van een walnoot bij Jumbo waarmee ik dit recept maakte. De oventijd heb ik aangepast aan wat grotere bieten want zulke kleine bietjes zijn denk ik best moeilijk te vinden.

remolacha de colores al horno

Remolacha de colores al horno (voor 4 personen)

6 gekleurde kleine bietjes van dezelfde grootte
6 sjalotten
2 takjes tijm
3 knoflooktenen gepeld
150 ml olijfolie
150 ml water
50 ml sherryazijn
1 eetlepel suiker
theelepel zout

remolacha de colores al horno

Verwarm de oven op 200 graden.
Was de bieten goed af. Verwijder het velletje van de knoflooktenen en maak de sjalotten schoon maar laat ze heel.
Verwarm in een pannetje de olijfolie, sherryazijn, suiker, zout en het water en breng aan de kook.
Leg ondertussen alle overige ingrediƫnten in een ovenschaal en schenk de hete vinaigrette erover. Bedek de schaal met aluminiumfolie en zet 1 uur in de oven tot je makkelijk in de bieten kunt prikken.
Mochten de bieten niet geheel onderstaan in de vinaigrette, draai ze dan halverwege om.
Haal de bieten uit de oven en haal ze uit de vinaigrette. Laat iets afkoelen, schil ze, snij in mooie plakken en besprenkel met de vinaigrette waarin je ze gekookt hebt. Serveer de bietjes met wat blaadjes tijm.

remolacha de colores al horno