Higos en chocolate con moscatel (vijgen in chocolade met moscatel)

Higos en chocolate con moscatel (vijgen in chocolade met moscatel)

Iemand vroeg mij of ik vijgen gedoopt in chocolade kon meenemen als ik die tegenkwam tijdens mijn bezoek aan Spanje. Helaas kon ik ze niet vinden in de buurt van Gerona, maar het leek mij leuk om er een makkelijke variant van te maken. De originele choco vijgen, die ook bekend staan als rabito’s royale, bevatten namelijk naast de in chocola omhulde gedroogde vijg nog eens een chocolade truffelvulling.
Op de markt hier in Amsterdam vond ik van die heerlijke kleine Spaanse vijgjes. Die heb ik een dag laten wellen in moscatel zodat ze zich konden volzuigen en daarna in chocolade gedoopt. Ontzettend makkelijk te maken, verslavend lekker en een aanrader voor de komende feestdagen…….

higos en chocolate y moscatel

Higos en chocolate con moscatel

250 gram kleine vijgen
150 ml moscatel of een andere dessert wijn
100 gram pure chocolade

higos en chocolate y moscatel

Spoel het meel van de vijgjes door ze onder de koude kraan te houden. Maak met behulp van een mesje een sneetje in elke vijg. Leg de vijgen in een schaaltje en schenk de moscatel erover. Dek af met huishoudfolie en laat 24 uur op kamertemperatuur staan.
Laat ze goed uitlekken in een vergiet.
Breek de chocolade in stukjes en verhit een pannetje met een bodempje water op het fornuis. Leg hierop een schaal en laat 3/4 van de chocolade hierin smelten. Zodra hij gesmolten is, haal je de kom van het vuur en roer de overgebleven chocolade erdoor. Roer tot deze gesmolten is.
Doop de vijgjes in de chocolade en laat op een stukje bakpapier opstijven.

higos en chocolate y moscatel

In plaats van moscatel kun je natuurlijk ook port of iets anders gebruiken.

higos en chocolate y moscatel