Calamares a la romana (gefrituurde inktvisringen)
Een klassieker in de Spaanse keuken, wie kent het niet. En vreselijk simpel zelf te maken. In plaats van bloem te gebruiken heb ik de inktvisringen door de semolina (griesmeel) gewenteld voor ik ze in olijfolie frituurde. Ze krijgen door het griesmeel een heerlijk krokant korstje.
Ik heb geen friteuse thuis, maar wel een soort van hoge steelpan met een zeefje erin die ik ooit meenam uit Spanje en de inktvisringen daarin gebakken. Net zo makkelijk en het scheelt enorm veel olie.
Calamares a la romana (voor 2 personen)
600 gram verse inktvis, of 400 gram inktvisringen
zout en peper
1 pak semolina (bij Ekoplaza)
olijfolie
Maak, als je verse inktvis gekocht hebt, de inktvis schoon en snij ze in ringen. Spoel ze af, laat uitlekken en dep ze droog met een stuk keukenpapier. Bewaar tot je ze gaat gebruiken.
Verhit de olijfolie in een pannetje tot 190 graden of zet je friteuse aan en verwarm de olie tot 190 graden.
Meng peper en zout door de semolina en wentel hierin de inktvisringen tot ze geheel bedekt zijn.
Frituur de inktvisringen in gedeeltes 1 tot 1,5 minuut tot ze gaar en bruin zijn. Prik je er makkelijk met een een vork in dan zijn ze klaar en serveer de calamares a la romana met partjes citroen.