Arroz caldoso de marisco (rijst met zeevruchten)

Arroz caldoso de marisco (rijst met zeevruchten)

Dit is echt mijn lievelingsgerecht. Arroz caldoso de marisco is een soort van paella maar dan met veel meer vocht waardoor het bijna op een soep lijkt en daarom niet zo droog is als een paella. Het recept met zeevruchten is misschien een beetje bewerkelijk maar je kunt voor het gemak het gedeelte van zelf bouillon maken achterwege laten. Die kun je vervangen voor kant en klare vis- of kreeftenbouillon, al vind ik persoonlijk een eigengemaakte bouillon velen malen lekkerder.

arroz caldoso de marisco

Arroz caldoso de marisco (voor 4 personen)

voor de bouillon:
kop en schillen van 200 gram gambas of langoustines
1,5 kilo mosselen, schoongemaakt
1 laurierblaadje
1 citroen, in 4 parten gesneden
eetlepel zwarte peperkorrels
1 theelepel gerookte paprikapoeder
eetlepel olijfolie
scheutje witte wijn
peper en zout
(stuk kaasdoek)

arroz caldoso de marisco

voor de rijst:
400 gram paella rijst
1 groene paprika, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
4 tomaten, ontveld en fijngesneden
150 gram gambas zonder schil
200 gram kokkels
10 draadjes safraan
mosselen de je voor de visbouillon hebt gebruikt en anders 200 gram gekookte mosselen
1,5 liter visbouillon (zie boven)
olijfolie
zout
peterselie, fijngesneden

arroz caldoso de marisco

Maak de bouillon door in een pan de mosselen samen met het laurierblaadje, peperkorrels, citroen en een scheutje witte wijn aan de kook te brengen. Zet het vuur later, doe een deksel op de pan en kook tot de mosselen allemaal open zijn. Haal ze er meteen uit met een schuimspaan.
Bewaar een aantal mosselen met schelp voor de garnering en haal de rest van de mosselen uit hun schelp. Zet apart.
Leg een stuk kaasdoek in een vergiet en zeef het mosselvocht waarbij je het vocht opvangt in een maatbeker. Leng met water aan tot je 1,5 liter hebt.
Pel de gambas/langoustines en zet apart. Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin kort de schillen en koppen van de gambas/langoustines. Bestrooi met paprikapoeder, roer alles goed om en giet het kookvocht van de mosselen erbij. Laat 30 minuten zachtjes koken. Bekleed een zeef weer met kaasdoek en zeef het vocht waarbij je het opvangt en duw zoveel mogelijk vocht uit de koppen van de gambas/langoustines mee. Breng de bouillon op smaak met peper en zout.

arroz caldoso de marisco

Voor de rijst:

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui tot deze glazig is. Voeg hieraan de knoflook toe en zodra deze begint te ruiken, de paprika. Laat op een zacht vuur 3 minuten bakken en doe hier de tomaten bij. Bak tot de tomaten geen vocht meer hebben en het een soort van marmelade geworden is. Roer hier de rijst en de safraan doorheen en blijf 3 minuten al roerend bakken. Schenk nu de helft van de bouillon bij de rijst en laat ongeveer 10 minuten koken.
Voeg de kokkels toe en de rest van de bouillon en laat koken tot de rijst gaar is (bij paellarijst is dat 5 minuten).
Leg drie minuten voor het einde van de kooktijd de gambas en de mosselen op de rijst zodat ze tijd krijgen om op te waren. Breng op smaak met peper en zout, bestrooi met wat peterselie en serveer direct.

arroz caldoso de marisco