Cigalas a la plancha y allioli con azafrán (langoustines a la plancha en allioli met safraan)

Wat prijs ik mij gelukkig, als stadsmens, met de boerenmarkt op de Noordermarkt elke zaterdag. Het is praktisch bij mij om de hoek en niets is zo fijn om daar onder andere de visstal te bezoeken en inspiratie op te doen voor het avondeten.
Afgelopen zaterdag was de keuze voor mij niet zo moeilijk met die mooie langoustines die in de vitrine mij aanstaarden. Daar wilde ik wat graag een typisch Spaans gerecht mee maken. Simpel en eenvoudig. Een gerecht wat doet denken aan de warme zomer, het goede leven en Spanje.
De langoustines heb ik gebakken in een loei-hete pan op een laagje zout waardoor ze niet aanbranden. Door toevoeging van een beetje olie gaat het zout in de pan roken waardoor je de typische rooksmaak krijgt van gerechten die a la plancha worden bereid. Je kunt deze bereiding uiteraard ook toepassen op gambas.

Cigalas a la plancha con allioli de azafran

Cigalas a la plancha (voor 2 personen)

500 gram langoustines
grof zeezout
gietijzeren pan of een pan met dikke bodem
knoflookolie (of gewone olijfolie)
1 citroen of limoen

Verwarm de pan 10 minuten op het vuur zodat hij ontzettend heet wordt.
Bestrooi een laag zeezout en leg de langoustines  hierop. Bak ze 3 minuten aan één kant.
Besprenkel met wat olijfolie of knoflook olijfolie. Let op het gaat enorm roken nu en na verloop van tijd gaat het zout spetten. Draai de langoustines om en bak nog 3 minuten aan de andere kant.
Serveer de langoustines met wat partjes citroen of limoen en wat allioli met safraan.

Cigalas a la plancha con allioli de azafran

Cigalas a la plancha y allioli con azafran

 

Allioli con azafrán

2 eidooiers
150ml – 200ml olijfolie
1 knoflookteen
1 theelepel mosterd
1 theelepel citroensap
1 eetlepel ciderazijn
plukje safraan
zout

Week de safraandraadjes in een kommetje met een eetlepel heet water.
Wrijf de knoflookteen met wat zout fijn in een vijzel en doe samen met de mosterd en de eidooiers in een schone mengbeker.
Klop met een staafmixer of garde alles goed door elkaar en voeg hier druppelsgewijs de olijfolie aan toe. Als de allioli te dik wordt maak je deze weer vloeibaar door het citroensap, het weekwater van de safraan en de ciderazijn eraan toe te voegen. Ga door tot de olie op is en je een mooie dikke allioli hebt.  Mocht het naar je gevoel te dik zijn eventueel aanlengen met wat water.
Leg de safraandraadjes in een klein zeefje met 1 eetlepel allioli boven je mengbeker en wrijf de safraan met de allioli door het zeefje met de bolle kant van je lepel. Herhaal tot er geen safraan meer in het zeefje overgebleven is.
Roer de allioli goed om, breng op smaak met peper en zout en serveer.

Cigalas a la plancha y allioli con azafran