Calamares a la plancha con aceite de guindilla (gebakken inktvis in guindilla olie)
Calamares a la plancha con aceite de guindilla (gebakken inktvis in guindilla olie)
Dit recept is zo eenvoudig dat het bijna geen recept te noemen is. Het is meer een ode aan de inktvis, om die zo puur mogelijk te bereiden. A la plancha, op een plaat of grillplaat.
Tijdens mijn laatste bezoek aan Spanje heb ik een kleinere grillpan gekocht. Eentje van aluminium die wat handzamer is dan degene die ik hier thuis heb. Daar heb ik een ronde gietijzeren grillplaat, die je kunt omdraaien en dan heb je een gietijzeren bakplaat. Ontzettend handig ding alleen loeizwaar en omdat hij een diameter heeft van 45 cm en hij 3 pitten tegelijk op het fornuis in beslag neemt, niet echt handig als je een keer inktvis wil eten als je in je eentje bent. Buiten het feit dat je best wel bezig bent na het koken om gietijzer schoon te maken en te verzorgen. Vind ik geen probleem als ik voor meerdere kook maar voor mezelf wil ik het makkelijk houden. Wie niet?
Dit gerecht maak ik best wel vaak samen met een peterselie/knoflookolie die ik erbij serveer.
Verse inktvis haal ik bij mijn visboer op de Noordermarkt waar ze regelmatig in de vitrine liggen en van eigen vangst zijn. Het zelf schoonmaken vind ik niet zo erg, al kan ik mij voorstellen dat niet iedereen dat een leuk en prettig werkje vind. Kijk dan je visboer lief aan;)
Calamares a la plancha con aceite ajo y de guindilla (voor 2 personen)
500 gram verse inktvis (of 250-300 gram schoongemaakte inktvis)
guindilla olie
peper en zout
Maak de inktvis schoon of laat je visboer het doen. Spoel hem goed af en zorg dat er geen zand meer in de inktvis of de tentakels zit. Ik vind het vreselijk vies om inktvis te eten en dan ineens op zand te moeten kauwen.
Leg de schone inktvis in een schaal en overgiet met de guindilla olie. Bestrooi met peper en zout en roer alles goed om. Laat een paar uur marineren waarbij je af en toe de boel omschept.
Verhit een grillpan zonder olie op het vuur. Als hij loeiheet is leg je de inktvis op de grillplaat en bakt hem aan een kant. Ze gaan tijdens het bakken opbollen maar met een spatel kun je ze platdrukken. Laat ze bakken tot je aan de randen van bovenkant ziet dat het vlees ondoorzichtig begint te worden. Draai ze om en bak ze aan de andere kant tot ze gaar zijn (zo’n 3 à 4 minuten).
Serveer direct. Geef er een lekkere groene salade bij en wat brood om te deppen en garneer met wat partjes citroen.
Voor de peterselie/knoflookolie: Die maak je door een knoflookteen met wat zout fijn te wrijven in een vijzel tot een pasta. Voeg hieraan een heel fijn gesneden bosje peterselie toe en pureer dit samen met de knoflookpasta met behulp van een keukenmachine. Schenk druppelsgewijs de olijfolie (extra virgen) toe, net zoals je een mayonaise zou maken en breng op smaak met peper en zout. Schep over de gare inktvis.