Torta de almendra y naranja sanguina (amandelcake met bloedsinaasappel)
Torta de almendra y naranja sanguina (amandelcake met bloedsinaasappel)
Nog even profiteren van het bloedsinaasappel seizoen met deze fijne amandelcake met bloedsinaasappel en een bloedsinaasappel siroop. Deze cake heb ik nu twee keer gemaakt en ik kan mijn dochter er geen groter plezier mee doen. Een blijvertje en als het seizoen voorbij is, gaan we de gewone sinaasappelen hiervoor gebruiken. Net zo lekker!
Torta de almendra y naranja sanguina
3 á 4 bloedsinaasappels + rasp van 1 bloedsinaasappel
6 eieren, eiwit en eigeel gesplitst
200 gram fijne tafelsuiker + 1 eetlepel
300 gram amandelmeel
60 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel oranjebloesemwater
roomboter om in te vetten
voor de siroop:
sap van 2 bloedsinaasappelen +rasp van 1 bloedsinaasappel
1 kaneelstokje
150 gram suiker
Verwarm de oven op 170 graden.
Rasp de schil van 1 van de bloedsinaasappelen. Schil de sinaasappelen en snij ze in dunne plakken. Bekleed een bakvorm van 24 cm met bakpapier. Vet in met wat boter en bestrooi met 1 eetlepel tafelsuiker. Verdeel de sinaasappelplakjes over de bodem.
Klop met behulp van een garde of keukenmachine de eiwitten in een brandschone kom tot fijne pieken. Voeg hieraan de helft van de suiker toe en klop nog een minuut door.
Meng in een andere schaal het eigeel met de andere helft van de suiker, klop dit tot een lichtgele en luchtig geheel. Roer de sinaasappelrasp en het oranjebloesemwater erdoor en vouw de eiwitten er voorzichtig doorheen. Vouw daarna de gezeefde bloem, bakpoeder en amandelmeel erdoor.
Verdeel dit over de schijfjes sinaasappel en zet 45 minuten in de oven tot de cake gaar is. Gebruik een satéprikker om dat te bepalen, als de prikker er schoon uitkomt is hij gaar.
Maak terwijl de cake in de oven staat de siroop door alle ingrediënten in een pannetje te verhitten en dit 10 minuten op een laag vuur in te laten koken tot een dikke siroop. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en verwijder het kaneelstokje.
Haal de cake uit de oven, leg een rek op de cake, draai hem met behulp van het rek om. Verwijder voorzichtig het eventueel meegekomen bakpapier en laat de cake op het rek op een bord afkoelen. Prik voorzichtig wat gaatjes in de cake en schenk de sinaasappelsiroop over de cake.
Tip: maak eventueel een dubbele hoeveelheid siroop zodat iedereen nog wat extra over zijn cake kan schenken.