Ensaladilla rusa

Ensaladilla rusa

Een klassieker uit de Spaanse keuken. Dit leent zich zo geweldig als tapa, maar ook als voorgerecht of bijgerecht, bij een feestje of wat dacht je van bij een BBQ.
In Spanje kun je in het vriesvak kant-en-klare blokjes groenten voor de ensaladilla rusa vinden, die je alleen maar even hoeft te koken en af te laten koelen voor je de overige ingrediƫnten eraan toevoegt.
Mocht je in Spanje zijn, kijk eens bij een winkel die La Sirena heet. Die zijn gespecialiseerd in diepvries producten en je kunt het niet zo gek verzinnen of het is er te krijgen.
Jammer dat wij dat hier niet hebben en we het moeten doen met de standaard spinazie, sperziebonen, doperwten, wortelen, rode kool, broccoli en tuinboontjes.

Ensaladilla rusa

Ensaladilla rusa (voor 6 personen)

800 gram vastkokende aardappelen
150 gram diepvries doperwten
2 winterpenen
zout en peper
150 gram tonijn op olie
80 gram groene en zwarte olijven, in plakjes gesneden
1 hardgekookt ei

Ensaladilla rusa

voor de mayonaise
2oo ml zachte olijfolie
1 ei
1 eetlepel azijn
zout

Schil de aardappelen, was en snij ze in blokjes met een diameter van 1 cm.
Schil de winterpeen en snij deze eveneens in blokjes met dezelfde diameter als de aardappelen.
Breng een pan met water met wat zout aan de kook en voeg hieraan de aardappelen. Kook deze 10 tot 12 minuten op een middelmatig vuur, gerekend vanaf het moment dat het water weer aan de kook komt. Verhoog na 4 minuten van de kooktijd het vuur en voeg wortel en de diepvries doperwten toe. Zodra het weer begint te koken verlaag je het vuur weer naar middelmatig.
Giet de groenten af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak de mayonaise door ei met wat zout te kloppen en daarna druppelgewijs de olie eraan toe te voegen terwijl je blijft kloppen. Als hij erg dik wordt schenk de azijn erbij, meng goed door en ga weer door met het schenken van de olijfolie.

Leg de groenten in een grote schaal, meng met de olijven en de uitgelekte tonijn en spatel voorzichtig de mayonaise er doorheen. Breng op smaak en peper en zet weg in de koelkast tot gebruik.
Snij het hard gekookte ei in plakjes en serveer de ensaladilla rusa in bakjes en decoreer met een plakje ei en een zwarte olijf.

Ensaladilla rusa