Sopa de cebolla con almejas y dados de pan (uiensoep met tapijtschelpen en stukjes brood)
Van lekker knapperig gebakken brood in wat olijfolie gebakken word ik heel blij. Het doet mij echt aan Spanje denken. En stukjes in olijfolie gebakken brood zijn ook heerlijk in deze soep. Mocht je er zelf geen liefhebber van zijn of geen brood eten, om wat voor reden dan ook, dan kun je ook restjes gekookte rijst of pasta gebruiken in de soep. Ook erg lekker. Als je geen kervel in de supermarkt kunnen vinden (Jumbo heeft het in het assortiment) vervang dit dan door peterselie.
Sopa de cebolla con almejas y dados de pan (voor 4 personen)
2 grote gele uien
300 gram tapijtschelpen of venusschelpen
750 ml groentebouillon (zelfgemaakt of uit een pot. Ik gebruikte een groentefond van Le Fond Englert)
2 oude boterhammen, in blokjes gesneden
paar takjes kervel
olijfolie
verse gemalen zwarte peper
zout
Laat de venusschelpen in een bak met koud water 2 uur weken zodat ze tijd hebben open te gaan en het eventuele zand wat ze meedragen los te laten. Ververs af en toe het water.
Bak de stukjes brood in een scheut olijfolie goudbruin en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
Snij de uien doormidden en snij deze in fijne halve ringen.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en smoor hierin 15 minuten de ui tot hij transparant en glazig is. Roer af en toe de ui om.
Schenk de bouillon erbij en laat de soep aan de kook komen. Breng op smaak met peper en zout. Draai het vuur laag en laat de soep met een deksel op de pan 30 minuten zachtjes koken.
Giet de schelpen af en doe deze bij de kokende soep. Wacht tot ze opengaan en haal de pan van het vuur. Verdeel de soep over kommen en bestrooi met wat kervel en de stukjes gebakken brood.
Bron: afgeleid van artikel uit Lecturas – Cocina Invierno