Croquetas de champiñónes (kroketjes met paddenstoelen)
Croquetas de champiñónes (kroketjes met paddenstoelen)
Spaanse kroketjes doen het altijd goed hier in huis. Net zoals deze kroketjes gevuld met paddenstoelen en ei.
Het lekkerste om een smakelijke bèchamel saus te maken vind ik persoonlijk zelf nog steeds om de melk van te voren kort aan de kook te laten komen met een halve ui, laurierblaadje, peperkorrels en dit dan te laten afkoelen tot kamertemperatuur zodat de ingrediënten hun smaak hebben afgegeven aan de melk. Zie croquetas de pollo.
Ik kan me voorstellen dat je daar geen zin of geen tijd voor hebt dus geef ik je hierbij de bereidingswijze van een simpele bèchamel.
Gebruik een koekenpan in plaats van een sauspan om de saus te maken, daarmee kun je goed in de gaten houden of hij dik genoeg is.
Croquetas de champiñónes (voor ongeveer 20 stuks)
200 gram gemengde paddenstoelen of champignons
1 knoflookteen
4 eieren
1/2 liter melk
2 volle eetlepels bloem
2 eetlepels roomboter + klontje voor het bakken
olijfolie
1/2 pakje paneermeel naturel of zelfgemaakt paneermeel van beschuit
zout en versgemalen peper
Maak de paddenstoelen of champignons schoon en bak ze in een klontje roomboter met het scheutje olijfolie aan tot ze hun vocht loslaten. Voeg hieraan de knoflook toe en bak al omscheppend nog 1 à 2 minuten. Haal van het vuur en zet apart.
Kook 2 eieren in water hard, pel ze en snij ze heel fijn. Zet ook deze apart.
Verhit in een koekenpan de roomboter en als hij bruin begint te worden roer de bloem erdoor. Laat dit een aantal minuten bakken. Giet nu voorzichtig beetje bij beetje de melk erbij, terwijl je blijft roeren. Elke keer dat je wat melk erbij giet, zorg dan dat je goed alles doorroert tot een gladde massa. Zo voorkom je klontjes in je bèchamel. Blijf de melk toevoegen tot hij op is en laat de bèchamel nog 5 tot 10 minuten zachtjes inkoken tot je de gewenste dikte hebt gekregen, terwijl je blijft roeren. Het moet een stevige bèchamel worden. Breng op smaak met peper en zout. Roer de paddenstoelen of champignons en de stukjes ei door de bèchamel. Laat afkoelen en zet minstens 6 uur weg in de koelkast.
Vorm met behulp van een lepel en je handen kleine kroketjes met een diameter van 5 cm lang en 2 cm dik.
Kluts de overige 2 eieren, haal de kroketjes door het ei en daarna door het paneermeel.
Verhit voldoende olijfolie in een pan en bak de kroketjes aan alle kanten bruin of frituur ze op 180 graden.
Serveer met een salade.