Foodblogswap April 2014 Linzensoep met groenten (sopa de lentejas con verduras)
Meedoen met de vorige foodblogswap vond ik ontzettend leuk. Dat smaakte naar meer. Ik gaf me weer op voor die van april en dit keer mocht ik koken van de blog van Nienke van Love4Food. Nienke kookt vooral gezond en studeert Voeding & Diëtetiek in Nijmegen. Gelukkig valt de Mediterraanse keuken ook onder “gezond”, dus ik ben bij haar aan het goede adres. Opnieuw ging ik op zoek naar een recept wat goed samengaat met mijn blog. Nienke en ik hebben dezelfde liefde voor linzen dus was mijn keuze niet zo moeilijk. Een fijne vegetarische maaltijdsoep! Dochterlief en ik hebben er heerlijk twee dagen van gegeten.
Wel wat kleine veranderingen gemaakt aan het originele recept van Nienke. Ik had geen spinazie in huis en heb dat vervangen voor paprika. Wat gerookte paprikapoeder om het gerecht nog meer de Mediterraanse smaak mee te geven en verder de Provençaalse kruiden vervangen voor een eigen mengsel die ik hierbij geef. Aangezien de verse tomaten nog niet in het seizoen zijn en naar mijn smaak nog niet echt lekker heb ik tomaten uit blik gebruikt.
Linzensoep met groenten (voor 4 personen)
200 gram gele splitlinzen of gewone gele linzen
1 eetlepel tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten in blik (400 gram), uitgelekt en in blokjes gesneden
1 winterpeen, in blokjes gesneden
3 sjalotjes, fijngesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
1 theelepel gerookte paprikapoeder
2 aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
rode paprika, van zaden ontdaan en in blokjes gesneden
2 eetlepels olijfolie
versgemalen peper en zout
2 theelepels Provençaalse kruiden of:
1 takje rozemarijn, naaldjes fijngesneden
2 takjes tijm, blaadjes fijngesneden
2 takjes oregano, blaadjes fijngesneden
1 takje salie, blaadjes fijngesneden
1 takje basilicum, blaadjes fijngesneden
1/2 theelepel lavendel
Hak de rozemarijn, tijm, oregano en salie fijn als je geen Provençaalse kruiden gebruikt. Hak ook de basilicum fijn maar zet deze apart voor de garnering.
Fruit de wortelen en de uien in een grote soeppan in de 2 eetlepels olijfolie tot de uien glazig worden.
Voeg al roerend de knoflook en paprika toe en als de knoflook begint te ruiken roer dan de paprikapoeder erdoor. Laat 1 minuut al roerend bakken voor je de aardappelen, tomaten en de eetlepel tomatenpuree toevoegt en 2 minuten mee bakt.
Giet er 1,5 tot 2 liter water bij en de linzen en bestrooi met de Provençaalse kruiden of de vers gesneden kruiden (hou de basilicum achter) met de lavendel als je deze gebruikt en laat de soep 25 minuutjes zachtjes koken tot de aardappelen en linzen gaar zijn.
Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Verdeel de soep over kommen en bestrooi met de gehakte basilicum en naar smaak nog wat lavendel.
Geef er lekker brood bij. Buen provecho!