Salsa Chimichurri (chimichurri saus)
Ha, we maken een uitstapje naar Argentiniƫ waar deze saus oorspronkelijk vandaan komt. In Argentiniƫ zijn er ontiegelijk veel varianten op deze beroemde saus. Bijna iedere familie daar heeft zijn eigen variant of een geheim recept. Hoe dan ook ik vind het een heerlijk frisse en bijzonder lekkere saus. Zeker in combinatie met een mooi stukje gegrild vlees al dan niet van de BBQ. Ook door een groene salade is hij niet te versmaden. Hierbij mijn variant:
Salsa chimichurri
1 handvol basilicum blaadjes
1 eetlepel oregano
4 eetlepels peterselie
1 tomaat
2 knoflooktenen
1/2 theelepel paprikapoeder
1 flinke eetlepel korianderzaad
1/4 theelepel cayennepeper
1/2 theelepel zout
8 eetlepels olijfolie
4 eetlepels sherryazijn
Snij basilicum, organo en peterselie heel fijn. Snij de tomaat in hele kleine blokjes en de knoflooktenen fijn.
Wrijf het korianderzaad fijn in een vijzel.
Meng alle kruiden, zout, tomaat en knoflook door elkaar en schenk de olijfolie en azijn erover. Roer alles goed om.
Laat een paar uur op kamertemperatuur staan zodat de smaken mooi met elkaar mengen.
Vreselijk lekker op een stukje gegrild vlees. Grill bijvoorbeeld een biefstuk in een grillpan, snij in plakken en leg op wat rucola. Lepel royaal de chimichurri erover.