Basilicum ijs – Helado de albahaca

Basilicum ijs – Helado de albahaca

Bij restaurant Daalder op de Lindengracht in Amsterdam aten vriendin P. en ik laatst basilicum ijs.
Ik ben geen toetjesmens en was vergeten mijn dessert om te wisselen voor een kaasplankje.
Dat gebeurt nou eenmaal als het eten heerlijk is, de wijn erbij rijkelijk vloeit en het gezelschap meer dan gezellig is. Gelukkig maar, anders had we dit bijzondere ijs gemist. Heerlijk en ook heel fris!
Zo lekker zelfs, dat ik dat nou wel eens wilde namaken thuis. Na wat googlen op internet naar ijsrecepten en wat testjes (was geen straf) heb ik mijn eigen versie gemaakt.
Volgens mij en vriendin P., die met liefde het ijs wel wilde testen, ben ik behoorlijk in de buurt gekomen van het ijs wat wij destijds bij Daalder aten.

Basilicum ijs - helado de albahaca

Ik kreeg zoveel enthousiaste reacties op bovenstaande foto op Instagram en Facebook met daarbij de vraag naar het recept, dat ik besloten heb dit ontzettend lekkere ijs toch op de blog te plaatsen ondanks dat het weinig met Spanje te maken heeft.

Basilicum ijs (voor 1 liter)

blaadjes van 80 gram basilicum (biologisch)
200 gram poedersuiker
150 gram mascarpone (biologisch)
650 ml dikke Griekse (biologische) yoghurt
sap van een halve tot hele biologische citroen (naar smaak)

Basilicum ijs - helado de albahaca

Pureer de gewassen en goed uitgelekte en droge blaadjes basilicum samen met het sap van een halve citroen en de poedersuiker tot een fijne pasta.
Roer de mascarpone los met een lepel in een grote kom en voeg daar beetje bij beetje al roerend de yoghurt toe zodat je geen klontjes krijgt.
Schenk de basilicumpasta erbij, roer alles goed om en breng eventueel nog op smaak met meer citroensap of wat meer poedersuiker als je het niet zoet genoeg vind.

Basilicum ijs - Helado de albahaca

Giet alles in een bak geschikt voor de vriezer en roer om het half uur het ijs om tot deze hard genoeg is (duurt een flink aantal uur) of draai het ijs in een ijsmachine en zet in de vriezer tot gebruik.

Basilicum ijs - Helado de albahaca