Ensalada de tomates con albahaca (tomatensalade met basilicum)
Meestal zijn de meest simpele dingen het lekkerste. Zoals deze salade met tomaten en basilicum en wat ui. Een variant op de tomatensalade met peterselie die ik in de zomer graag maak. Een deel van de tomaten heb ik eerst kort gebakken en daarna warm gemengd met een mosterd vinaigrette en de overige tomaten. Zo komt de zoete smaak van de tomaat volledig tot zijn recht. Heel fijn!
Ensalada de tomates con albahaca (voor 4 personen)
500 gram gekleurde tomaatjes
handvol basilicum blaadjes
1 kleine rode ui, in fijne ringen gesneden
1 theelepel grove mosterd
1 eetlepel sherry azijn
3 eetlepels olijfolie + 1 eetlepel voor het bakken
zout en peper
Roer voor de vinaigrette de mosterd met de azijn los en schenk al roerend de olijfolie erbij. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olijfolie en bak kort een kwart van de tomaatjes hierin (ongeveer 2 a 3 minuten).
Meng de warme tomaatjes met de vinaigrette en laat erin afkoelen. Halveer de overige tomaatjes, voeg aan de vinaigrette toe samen met de rode ui en zet alles een uurtje weg. Bestrooi voor het serveren met de basilicumblaadjes.