Palmeras con pate de aceitunas negras (bladerdeegvlinders met olijf en tomaat)
Palmeras con pate de aceitunas negras (bladerdeegvlinders met olijf en tomaat)
In het Catalaans hebben ze zo’n mooi woord voor tapenade, namelijk olivada. Klinkt toch wel een heel stuk mooier en aantrekkelijker dan pate de aceitunas naar mijn mening. Hoe dan ook, een smakelijk smeersel met als basis zwarte olijven. Lekker op een toastje of een fijn stukje brood bij de borrel. Maar met deze fijne olivada kun je ook bladerdeegvlinders maken met wat gedroogde of zelf geroosterde tomaten. Geef je er net iets extra’s aan.
Pate de aceitunas negras:
100 gram zwarte olijven zonder pit
2 ansjovisfilet op olie, in stukjes gesneden
1 kleine knoflookteen, fijngesneden
1 volle theelepel kappertjes
5 blaadjes basilicum, fijngesneden
sap van een halve citroen
3 eetlepels olijfolie
zwarte peper
Pureer alles in een keukenmachine fijn. Breng op smaak met meer citroensap, olijfolie en peper.
Palmeras con pate de aceitunas negras:
1 rol bladerdeeg
halve hoeveelheid van je tapenade (ongeveer 100 gram)
75 gram gedroogde tomaten op olie, fijngesneden
Verwarm oven op 220 graden.
Rol bladerdeeg uit en besmeer dun met de tapenade.
Bestrooi met de fijngesneden tomaten op olie.
Rol vanuit beide korte kanten het bladerdeeg naar elkaar toe.
Snij met een mes in plakken. Het maakt niet uit als het behoorlijk slordig wordt, het bladerdeeg zet in de oven uit. Plet een beetje met een spatel zodat de vulling er niet teveel uitkomt.
Bak 15 minuten in de oven goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.