Sopa de merluza (vissoep met heek)

Het is alweer januari in een nieuw jaar. Dat voelt altijd als een schone lei hier. Fijn hoor. Toch nog even teruggaan naar de tijd dat je op een terrasje zat met uitzicht op de zee met een glas lekker gekoelde witte wijn in je hand. En dan krijg je een heerlijk bord vissoep voorgeschoteld met wat goed brood. En met elke hap die je neemt proef je vakantie. Heerlijk toch die gedachten? Nou die gaan we dan hier even dunnetjes overdoen met een hele fijne vissoep. En als je je ogen dicht doet zie je jezelf weer aan die prachtige zee zitten…… Het recept is afkomstig en iets aangepast uit het boek My kind of Cooking van Mark Sargeant.

Sopa de merluza (vissoep met heek)

Sopa de merluza (voor 4-6 personen)

500 gram heek of kabeljauw
1 venkelknol, in stukjes gesneden
1 paprika, ontpit en in stukjes gesneden
1 ui, fijngesneden
3 knoflooktenen, fijngesneden
3 eetlepels olijfolie
50 gram chorizo in plakjes gesneden
1 eetlepel tomatenpuree
2 blikken tomaten op sap
sap van 1 citroen
blaadjes van 1 takje tijm
3 takjes dragon, fijngesneden
275 ml sherry
500 ml water
peper en zout

Sopa de merluza (vissoep met heek)

Verhit de olijfolie in een pan en smoor hierin, met een deksel op de pan, de venkel, paprika, ui en knoflook ongeveer 15 minuten tot de groenten zacht zijn geworden.
Voeg hieraan de chorizo toe en smoor dit 5 minuten mee. Zet het vuur hoger en leeg de inhoud van 2 blikken tomaten op sap erbij en de tomatenpuree. Laat op een middelmatig vuur 10 minuten koken.
Voeg vis, tijm, dragon, sherry, water en citroensap toe. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag en leg weer een deksel op de pan en laat alles 10 minuten zachtjes koken tot de vis uit elkaar valt.
Breng de soep op smaak met peper en zout.
Je kunt de soep zo serveren maar je kunt hem ook pureren en eventueel heel sjiek garneren met een garnaal.

Sopa de merluza (vissoep met heek)