Helado de miel con tomillo sobre manzanas asadas (tijm honing ijs op gebakken appeltjes)
Laatst kreeg ik een hele fijne honing toegezonden door Kroon op het Werk om uit te proberen. De Spaanse tijm honing van Melvita. Deze honing wordt geoogst in het hart van Spanje, waar de kruidige tijm op de berghellingen en hoogvlaktes groeit. Een erg lekkere honing die dit gerecht net een iets andere twist geeft dan normaal. Ik maakte er onderstaand recept mee.
Helado de miel con tomillo sobre manzanas asadas (voor 650 ml ijs)
150 ml slagroom
1 eetlepel fijne tafelsuiker
500 ml griekse yoghurt
6 eetlepels Spaanse tijm honing + 1 eetlepel voor de garnering
rasp van een kleine citroen
blaadjes van 4 takjes tijm
Klopt de slagroom met de eetlepel suiker tot een dikke soort van saus, dus niet geheel stijf.
Roer de yoghurt los en spatel de slagroom erdoor. Voeg hieraan de honing, citroenrasp en 2/3 van de tijmblaadjes.
Roer alles goed om en draai er ijs van.
Mocht je geen ijsmachine hebben: Vul een bak en zet in de vriezer. Roer af en toe om om kristallen te voorkomen.
Voor de gebakken appeltjes (voor 2 personen)
2 kleine appeltjes
1 eetlepel roomboter
pietsje kaneel
Snij de appel in plakken en haal het klokhuis eruit met een steker.
Laat roomboter heet worden in de pan. Leg de appelschijven in de roomboter en bak aan iedere kant 1 minuut.
Maak een bord op met eerste de gebakken appeltjes en bestrooi met wat kaneel. Leg daarop bolletjes ijs en bestrooi met de overgebleven tijmblaadjes. Lepel er de honing overheen en serveer.