Salade met mosselen en een safraan dressing

Salade met mosselen en een safraan dressing

Vorige week werd ik uitgenodigd om een Mossel Event bij te wonen. Een wat? Ja, een Mossel Event die organiseert werd door PR bureau Kroon op het Werk in samenwerking met het Nederlands Mosselbureau. Samen met twintig geselecteerde fans van de foodvlog Foodgloss plus een handjevol foodbloggers en culinair journalisten gingen wij met zijn allen een aantal mosselgerechten bereiden en de gerechten daarna gezamenlijk opeten.

Salade met mosselen en een safraan dressing

Een soort van workshop, met ook als doel om jongeren te stimuleren mosselen te gaan eten. Want onder de twintig fans waren er toch een aantal die nooit mosselen hadden gegeten! Heel erg gezellig en leuk allemaal, zeker als je gaat koken en daarna met zijn allen eten. Daar hou ik van, net zoals mosselen waar ik sinds mijn jeugd gek op ben. In Spanje haalde mijn broer en een vriend van hem ze regelmatig zelf uit zee, waarop mijn oma ze graag klaarmaakte en een uur later op tafel zette. Fijne en mooie herinneringen heb ik daaraan. Je maakt mij dus blij met mosselen en zo’n fijn event.

De recepten die wij in groepjes maakten waren: klassiek gekookte mosselen, een mosselspiesje met zeeuws spek en gegratineerde mosselen. Heerlijk! Daarnaast werd ons gevraagd een salade te maken. Nu hadden wij wat mosselen over van het recept van de mosselspiesjes, dat we verwerkt hebben in de volgende salade die met veel enthousiasme werd ontvangen. Hierbij het recept.

Salade met mosselen en een safraan dressing

Salade met mosselen en een safraan dressing (voor 4 personen)

1 kilo mosselen
1 stengel bleekselderij, in stukken gesneden
150 gram witte wijn
zwarte peper

Voor de salade:
1 zak gemengde salade
1/2 komkommer in batons gesneden
1 avocado
50 gram katenspek

Voor de dressing:
2 eetlepels mayonaise
4 eetlepels Griekse yoghurt
10-15 draadjes safraan, 10 minuten geweekt in 1 eetlepel heet water
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel sinaasappelsap
blaadjes van 5 takjes dragon

Salade met mosselen en een safraan dressing

Voor de dressing:

Snij de dragon fijn. Doe de mayonaise in een kommetje. Giet de safraan met weekwater boven de mayonaise door een zeefje. Voeg hieraan 1 eetlepel yoghurt toe en wrijf met de bolle kant van een theelepel de yoghurt met safraan door de zeef. Herhaal dit met de rest van de yoghurt tot de safraan is verkruimeld en er niks meer in het zeefje overgebleven is.
Voeg hieraan de dragon toe en breng op smaak met peper, zout, citroensap en sinaasappelsap.

Salade met mosselen en een safraan dressing

Verwarm de oven op 150 graden. Leg katenspek op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak de katenspek 20 minuten knapperig in de oven. Laat afkoelen en uitlekken op keukenpapier.
Spoel ondertussen de mosselen kort onder koud water, gooi beschadigde en kapotte mosselen weg. Kook de mosselen samen met de bleekselderij, een scheutje wijn en een goede draai peper tot ze open zijn. Rond de 6-8 minuten. Laat afkoelen en haal de mosselen uit hun schelp.
Verdeel de gemengde salade over een schaal.

Salade met mosselen en een safraan dressing
Halveer de avocado, haal de pit eruit en het vruchtvlees en snij in plakken.
Snij de komkommer in de lengte in dunne plakken, en snij die weer in de breedte in reepjes.
Verkruimel de katenspek en verdeel samen met de mosselen, komkommer en avocado over de salade. Lepel de dressing erover en bestrooi eventueel nog met wat dragonblaadjes.

 

Wil je meer over de Zeeuwse mosselen weten? Hier een mooi filmpje over het verhaal van de Mossel.