Sopa de bolets (paddenstoelen soep)
Ja hoor……. tijd voor paddenstoelen soep lijkt mij.
Elke zaterdag als ik al die mooie paddenstoelen zie bij mijn favoriete kraam op de markt krijg ik zin om er iets mee te doen.
Echt de moeite waard trouwens die kraam eens te bezoeken als je in Amsterdam bent. Ze staan op de biologische markt op de Noordermarkt op zaterdag. En ze maken ook nog eens een eitje met paddenstoelen mix ter plekke voor je als je daar trek in hebt.
Maar dat terzijde. We hadden het over een soepje. Sopa de bolets, wat Catalaans is voor paddenstoelenstoep. Lekker bij dit koude weer. Ik zou het zeer zeker een keertje maken.
Sopa de bolets (voor 2 personen)
300 gram gemengde paddenstoelen
2 kleine uien, fijngesneden
2 knoflookteentjes, fijngesneden
1 tomaat, ontvelt en ontpit en in kleine stukjes gesneden
1 kleine wortel, geschraapt en in kleine stukjes gesneden
1 liter groentebouillon
1 takje tijm (blaadjes)
20 gram geroosterde amandelen
sneetje wit brood
olijfolie
zout en peper
peterselie, fijngesneden
Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak hierin zachtjes de ui tot deze glazig en zacht is. Voeg hieraan de wortel toe en bak tot de wortel zacht is geworden.
Roerbak 1 teentje knoflook (gesneden) erdoor en na een minuut de tomatenstukjes. Laat dit op een zacht vuur 10 minuten bakken tot het water van de tomaten verdampt is. Roer af en toe alles om.
Voeg de schoongemaakte en in stukjes gesneden paddenstoelen eraan toe, bak een paar minuten mee.
Schenk de hete bouillon erbij, doe de deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep en breng op smaak met wat peper en zout en zeef hem (bewaar de pulp die je overhoud en maak er bijvoorbeeld een omelet mee of kroketjes).
Maak een picada door het sneetje wit brood in wat olijfolie aan beide kanten bruin te bakken.
Wrijf deze samen met de overige knoflookteen en de geroosterde amandelen in een vijzel fijn. Voeg eventueel wat vocht van de soep eraan toe om een pasta te maken. Roer door de soep en warm nog een aantal minuten door en breng op smaak met peper en zout.
Bestrooi voor het serveren met peterselie.
Je kunt deze soep natuurlijk ook eten zonder dat je hem pureert. Voeg dan de picada 5 minuten voor het eind van de kooktijd van de soep toe.