Chocolate con caramelo (chocolade met gezoute karamel)

Chocolade in combinatie met zoute karamel is geweldig. Daar kun je mij voor wakker maken. En ook zo leuk om zelf te maken op een saaie winterdag. Ik had dit al een paar keer eerder thuis gemaakt en zelfs met 3 chocolade lagen en 2 karamel lagen. Wel een werkje, maar het staat wel erg leuk en succes verzekerd als je dit aan iemand geeft ook al maak je het met minder lagen. Idee voor je Valentijn?

Chocolate con caramelo

2 x 150 gram pure chocolade 70%, in stukjes
rasp van 1 sinaasappel
1 eetlepel roze peperkorrel, fijngewreven
75 gram roomboter
125 gram lichte basterdsuiker
1 theelepel zout
100 ml double cream (bij Jumbo verkrijgbaar)
zonnebloem olie om in te vetten

Chocolate con caramelo (chocolade met gezoute karamel)

Vet een rechthoekige of vierkante schaal (mijne heeft een afmeting van 10x23cm) die geschikt is voor de vriezer licht in met zonnebloemolie en zet in de vriezer.

Voor de eerste chocoladelaag:
Zet een pan met een bodempje water op het vuur en zet daarboven een hittebestendige schaal. Doe 125 gram chocolade in de schaal en laat al roerend smelten. Haal van het vuur en voeg de overige 25 gram toe en laat dit al roerend smelten in de hete chocolade
Roer de helft van de sinaasappelrasp erdoor en giet in de schaal die je in de vriezer hebt staan. Zet de schaal terug in de vriezer.

Voor de karamellaag: Laat de boter smelten in een sauspan en voeg suiker en zout toe. Blijf roeren tot de suiker is opgelost en de boter is opgenomen. Voeg hieraan de room toe en roer even flink door.
Zet het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert tot de karamel dik en plakkerig geworden is. Giet over de chocoladelaag, laat 10 minuten afkoelen en zet de schaal weer terug in de vriezer. Laat 30 minuten goed koud worden.

Maak nu de tweede chocoladelaag op dezelfde wijze als de eerste chocoladelaag en giet dit weer over de karamel. Bestrooi met de gekneusde peperkorrels en zet weg in de koelkast tot alles goed stevig geworden is.
Haal voor gebruik uit de schaal en snij in stukken.

Chocolate con caramelo (chocolade met gezoute karamel)

 

Vorige jaar heb ik twee online foodfotografie/foodstyling workshops gevolgd bij Aiala Hernando. De bovenste foto werd mijn inzending voor mijn eindproject van haar tweede workshop, waarbij de opdracht was een commerciële foto te maken met een recept van een product naar keuze. Ik heb gekozen voor de chocolade Ba Ria 76% uit Vietnam van Marou, Faiseur de  Chocolat. Een prachtige mooie fair trade chocolade die waanzinnig smaakt en hier favoriet is. Te koop bij Chocolatl in Amsterdam.

Bovenstaand recept is afgeleid van een recept uit  Do-ahead Dinners van James Ramsden. Een ontzettend leuk boek overigens, mocht je ooit een huiskamer restaurant willen beginnen.