Pimentón de La Vera en Aceitunas al pimentón

Pimentón, een poeder gemaakt van gedroogde rode paprika pepers, is standaard te vinden in de Spaanse keuken. Er zijn 3 varianten: dulce (letterlijk zoet, hoewel mild een betere omschrijving zou zijn) de meest gebruikte variant, agridulce ook wel bekend als de traditionele paprikapoeder en picante (pittig).

Het wordt gebruikt om gerechten te kruiden maar ook om kleur toe te voegen variërend van gebraden gerechten, soepen, stoofschotels tot toevoeging aan vlees en vis. Maar de meest gebruikte en belangrijkste toevoeging van paprikapoeder in Spanje is aan Spaanse vleeswaren. Ongeveer 80% van de geproduceerde pimentón is bestemd voor het maken van worsten. En het is hier waar de superieure kwaliteit en kleur van de Spaanse pimentón van het grootste belang is.

Pimentón de La Vera en Aceitunas al pimentón

In tegenstelling tot de pimentón uit Murcia die door zon en warme lucht wordt gedroogd, wordt de pimentón uit de La Vera vallei in Extremadura gerookt waardoor het de typische rooksmaak heeft.
Men teelt verschillende paprika’s voor de 3 typen pimentón. De “Bola” (ook bekend als ñora) en “Jaranda” worden gebruikt voor de oranje-rode milde paprikapoeder (dulce), terwijl de slankere en donkerrode paprika varianten “Jaranda” en “Jariza” gebruikt worden voor de veelgevraagde traditionele paprikapoeder. De picante paprikapoeder is het product van een variatie van de paprika’s “Jeromin”, “Jariza” en “Jaranda”. De oogst is in oktober en de paprika’s worden met de hand geplukt en daarna 10 tot 15 dagen gerookt.

Probeer de 3 varianten en gebruik de pimentón in je dagelijkse favorieten recepten zoals over gegrild vlees of groenten, gepureerde of gebakken aardappelen en in salade dressings om je gerechten iets speciaals en kleur te geven en ontdek hiermee een nieuwe verrassende smaak.

ACEITUNAS AL PIMENTÓN

Ingrediënten:
200 gr. groene of zwarte olijven
1 theelepel pimentón ‘agridulce of  ‘picante’
1 knoflookteen
1 eetlepel oregano
schil van 1 citroen of sinasappel
blaadje laurier
olijfolie extra virgen

Snij de knoflook heel fijn of gebruik een knoflookpers. Voeg alle ingrediënten aan de olijven toe en laat ze in dit mengsel een paar uur marineren.

Bron: La Chinata