Carpaccio de alcachofas con habas (carpaccio van artisjokken met tuinbonen)
Carpaccio de alcachofas con habas (carpaccio van artisjokken met tuinbonen)
Een combinatie van twee groenten waar ik dol op ben. Artisjokken en tuinbonen. Dit is een heel zomerse salade en nu er weer volop baby artisjokken te krijgen zijn en er al uit Spanje geïmporteerde tuinbonen in de winkels liggen, vier ik hiermee de lente, de zon en de steeds aangenaam wordende temperaturen. Heerlijk!
De kleine baby artisjokken hebben nog geen stugge vezels in het hart waardoor ze heel geschikt zijn voor dit recept. Het kan natuurlijk ook met grote artisjokken, maar dan moet je met een lepel de vezels verwijderen voordat je de artisjokken bodems in dunne plakken snijd. Welke je ook mocht gebruiken, de combinatie met de tuinbonen en de dressing is een feestje!
Carpaccio de alcachofas con habas (voor 4 personen)
8-10 baby artisjokken
200 gram gedopte tuinbonen
3 citroenen
10-12 eetlepels olijfolie
1 flinke theelepel dijonmosterd met honing
takje peterselie, heel fijngesneden
beetje paarse tuinkers
peper en zout
Blancheer de tuinbonen 3 minuten in kokend water. Spoel ze af onder koud water en dubbel dop ze. Zet apart.
Zet een kom met water en sap van 1 citroen klaar.
Snij de steel van de artisjok. Haal de buitenste harde bladeren eraf tot je bij het zachte gedeelte komt en snij de top eraf. Schil eventeel groene plekken van de bodem eraf en leg in het citroen water om verkleuring te voorkomen.
Herhaal met de rest van de artisjokken.
Pers de overige 2 citroenen uit, klop de mosterd erdoor en giet er langzaam al kloppend de olijfolie door. Breng op smaak met peper en zout.
Haal een artisjok uit het water, snij er zo dun mogelijke plakken, eventueel met behulp van een mandoline, van en leg in de dressing. Herhaal met de overige artisjokken.
Maak borden op door de artisjokken mooi erop te rangschikken. Verdeel de tuinbonen erover. Bestrooi met peterselie en tuinkers en overgiet nog wat van de dressing erover.