Alcachofas en aceite (artisjokken in olijfolie)

Alcachofas en aceite (artisjokken in olijfolie)

Of wel Carciofini sott’Olio. Ja ja je leest het goed, het is een Italiaans recept en wel van de blog Hortus Cuisine van Valentina Solfrini. Een prachtige blog en wat kan die dame geweldig mooi fotograferen.
Vorig jaar kwam ik dit recept al tegen op haar blog en wilde dat recept echt een keer maken, want artisjokken zijn een van mijn favoriete groenten.
Baby artisjokken zijn maar kort in het seizoen en hier in Nederland best wel moeilijk verkrijgbaar. Met gewone artisjokken kan het ook, alleen zou ik ze dan doormidden of door vieren of in acht stukjes snijden en met behulp van een lepeltje het hooi eruit halen voordat ze in de wijn met azijn gekookt worden.

Alcachofas en aceite (artisjokken in olijfolie)

Ik had anderhalf kilo diverse baby artisjokken meegenomen van mijn laatste bezoek aan mijn moeder waar ik onder andere ook de rauwe artisjokken salade mee maakte. Voor een kilo baby artisjokken betaalde ik in Spanje €1,89. Spotgoedkoop, want hier betaal je al snel 1,50 voor 1 groot exemplaar! Vandaar dat je op de foto baby artisjokken en paarse artisjokken ziet.

Alcachofas en aceite (artisjokken in olijfolie)

Het oorspronkelijke recept van Valentina heb ik een beetje aangepast, want ik denk niet dat er iemand is die 4 kilo baby artisjokken in de la heeft liggen. En heb het recept vertaald naar gewone exemplaren, die hier goed verkrijgbaar zijn. Ook heb ik andere kruiden gebruikt die ik persoonlijk lekkerder vond.

Alcachofas en aceite (artisjokken in olijfolie)

4-6 artisjokken of 15 baby artisjokken
250 ml witte wijn azijn
250 ml witte wijn
1 theelepel zout
1 citroen, gehalveerd
heel veel olijfolie

Alcachofas en aceite (artisjokken in olijfolie)

kruiden:
naaldjes van een takje rozemarijn, fijngesneden
blaadjes van 3 takjes tijm
6 takjes peterselie, fijngesneden
1 knoflookteen, fijngesneden
verse zwart gemalen peper

klein steriel potje van 200 ml tot 250 ml

Vul een kom met water, knijp de helft van een citroen uit in het water en doe de citroen in het water.
Maak de artisjokken schoon door de buitenste bladeren te verwijderen tot je aan de zachte gelige bladen terecht komt.
Snij de steel eraf en de harde top tot net boven het hart. Halveer en haal met behulp van een lepeltje het hooi eruit en leg de helften in het citroenwater.
Herhaal met de andere artisjokken.

 

Alcachofas en aceite (artisjokken in olijfolie)
Breng in een pannetje, waar de artisjokken krap in passen, de wijn, wijnazijn en zout aan de kook. Laat 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Laat uitlekken en afkoelen.
Pak een schone theedoek. Leg daar daar de artisjokken netjes naast elkaar en onder elkaar en vouw er een pakketje van. Laat 24 uur rusten en keer af en toe om.

Meng alle kruiden door elkaar. Haal de artisjokken uit de theedoek en snij ze eventueel nog een keertje doormidden als je ze te groot vind. Leg een laagje in het steriel potje en druk goed aan.
Bestrooi met wat van de kruiden en zwarte peper. Schenk er olijfolie op tot ze net onderstaan. Leg een tweede laag artisjokken erop en herhaal weer met kruiden, peper en olijfolie. Eventueel nog een derde of 4de laag.
Zorg dat alles goed onder de olijfolie staat en zet 24 uur weg.

Alcachofas en aceite (artisjokken in olijfolie)
Check na 24 uur of de olijfolie gezakt is (gaat namelijk langzaam tussen alle blaadjes van de artisjok zitten) en vul aan tot alles weer onderstaat. Herhaal dit eventueel nog een aantal dagen als de olijfolie blijft zakken.
Het lekkerste is om 3 weken te wachten met gebruiken.