Bizcocho de aceite de olivas, aceitunas y tomate (olijfolie cake met olijven en tomaten)
Bizcocho de aceite de olivas, aceitunas y tomate. Een olijfolie cake met olijven en tomaten en meteen een recept voor eentje met chorizo en paprika.
Dit keer twee recepten. Het zijn hartige cakes en een bewerking van een geweldig lekker recept van Monica Galetti die ik tegenkwam in haar boek Monica’s Kitchen. Monica Galetti ken je wellicht als jurylid van het programma Masterchef BBC en zij is tevens de rechterhand van Michel Roux.
Ik heb het recept, zeg maar, aangepast aan Spaanse smaken. Een hartige cake op basis van een fruitige Spaanse olijfolie met zon gedroogde tomaten, olijven, gerookte spekjes en rozemarijn.
Ontzettend lekker en het viel zo in de smaak bij vrienden en familie dat ik in mijn enthousiasme er daarna nog eentje maakte met chorizo, rode paprika, manchego en tijm. Ook al zo’n succes! Ook dat recept deel ik graag met jullie en staat onderaan.
Beide hartige cakes zijn ideaal op een tafel vol tapas, bij een feestje, of wat dacht je van een lunchgerecht samen met een lekker glaasje wijn?
Bizcocho de aceite de oliva con tomates, aceitunas y pancetta
125 gram gerookte spekjes
1 eetlepel olijfolie om te bakken
3 eieren
200 gram bloem
zakje gedroogde gist (7gram)
120 ml olijfolie extra virgen (arbequina)
200 ml melk op kamertemperatuur
200 gram geraspte Gruyère en Manchego kaas
40 gram gedroogde tomaatjes op olie, fijngesneden
40 gram zwarte olijven, fijngesneden
naaldjes van een takje rozemarijn, fijngesneden
Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier.
Verhit een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie en bak hierin de spekjes bruin. Haal met een schuimspaan uit de pan.
Meng in een kom de eieren, gist, bloem en olijfolie tot een een glad beslag hebt. Roer de melk erdoor. Voeg hieraan de kaas, spekjes, rozemarijn, olijven en tomaten toe.
Giet het mengsel in de cakevorm.
Zet de vorm 50-55 minuten in de oven tot de cake gaar is. Check met een satéprikker. Als hij droog uit de cake komt is hij goed.
Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en stort daarna op een rooster om verder af te koelen.
Bizcocho de aceite de oliva con chorizo y pimiento.
150 gram chorizo, in kleine blokjes gesneden
1 eetlepel olijfolie om te bakken
3 eieren
200 gram bloem
zakje gedroogde gist (7gram)
120 ml olijfolie extra virgen (arbequina)
200 ml melk op kamertemperatuur
200 gram Manchego kaas
1 geroosterde rode paprika (uit pot), in kleine stukjes gesneden
80 gram zwarte olijven, fijngesneden
1 theelepel fijngesneden bieslook
1 theelepel tijmblaadjes
3 takjes peterselie, fijngesneden
Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier. Meng in een kom de eieren, gist, bloem en olijfolie tot een een glad beslag hebt. Voeg melk al roerend toe.
Verhit een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie en sauteer de blokjes chorizo een aantal minuten. Laat uitlekken.
Voeg aan het beslag de kaas, chorizo, paprika, olijven, bieslook, tijm en peterselie toe samen met wat peper en pietsie zout.
Giet het mengsel in de cakevorm. Zet de vorm net zoals bij het andere recept 50-55 minuten in de oven tot de cake gaar is. Check dit door middel van een satéprikker. Als hij droog uit de cake komt is hij goed.
Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en stort daarna op een rooster om verder af te koelen.