Sopa de tomate con pimentón de la Vera y jamón Serrano (tomatensoep met gerookte paprikapoeder en Serrano ham)
Sopa de tomate con pimentón de la Vera y jamón Serrano, een eenvoudige tomatensoep met gerookte paprikapoeder en krokant uitgebakken Serranoham.
Ik ben dol op soep, zomer of winter, je kunt mij het altijd voorschotelen zoals bij iedereen in mijn familie. Wij zijn echte soepmensen. Wel zelfgemaakt dan zoals deze tomatensoep. Heel eenvoudig en heel fijn dit soepje. Dus deel ik graag mijn super simpele recept voor deze tomatensoep met de rokerige smaak van de paprikapoeder en het krokante van de Serrano ham.
Sopa de tomate con pimentón de la Vera y jamón Serrano (voor 4 personen)
1 kilo tomaten
1 klein uitje, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
scheutje olijfolie
theelepel oregano
theelepel tijm
theelepeltje gerookte paprikapoeder
stukje foelie
250 ml heet water
tuinkruiden bouillon blokje
50 gram serrano ham
peterselie, fijngesneden
zwarte peper
Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hier op een zacht vuur de ui tot hij zacht is maar nog niet bruin. Roer de knoflook er doorheen en zodra deze begint te ruiken de gerookte paprikapoeder en de tomaten.
Bestrooi met de overige kruiden, voeg de foelie erbij en laat 5 minuten zachtjes bakken. Roer regelmatig om.
Schenk het water erbij en verkruimel het bouillonblokje boven de soep en geef een flinke draai peper erover. Leg een deksel op de pan en laat 25 minuten zachtjes koken. Bak ondertussen de Serrano ham krokant in een beetje olijfolie. Zet apart.
Haal de soep door een groentezeef en druk zoveel mogelijk van het tomaten vruchtvlees door de zeef en vang dit met de soep op in een andere pan.
Breng de soep op smaak met nog wat peper en zout indien nodig. Warm eventueel nog op en garneer met de Serrano ham en peterselie.