Conserva de higos con lavanda y tomillo (ingemaakte vijgen met lavendel en tijm)
Conserva de higos con lavanda y tomillo (ingemaakte vijgen met lavendel en tijm).
Geen jam, al is de bereidingswijze min of meer hetzelfde, maar ingemaakte vijgen met lavendel en tijm. Klinkt goed he? Vond ik ook toen ik het recept tegenkwam in het boek My Barcelona Kitchen van Sophie Ruggles.
Ik ben dol op vijgen en nu het ook het seizoen ervoor is en ze redelijk betaalbaar zijn, een mooie manier om er eens wat anders mee te doen dan jam maken of ze gewoon op eten.
Lekker bij een stukje kaas. Ik maakte voor de lunch een geroosterd broodje met geitenkaas, de ingemaakt vijgen en wat extra tijmblaadjes. Heerlijk!!
Ook heel lekker met dikke yoghurt en wat geroosterde pijnboompitjes.
Conserva de higos con lavanda y tomillo (voor 500 ml)
500 gram mooie verse vijgen
200 gram fijne tafelsuiker
1 theelepel biologische lavendelbloemen
1 theelepel tijmblaadjes
sap van halve citroen
Maal in een koffiemolentje of een blender de suiker met de lavendelbloemen en tijm fijn. Als je een koffiemolentje gebruikt, gebruik dan een deel van de suiker en meng dit daarna door de overige suiker.
Was de vijgen, haal de harde steeltjes eraf en snij de vijgen in vieren. Leg ze in een diepe kom en bestrooi met het suikermengsel. Roer alles goed om.
Laat een nachtje staan in de koelkast.
Hevel vijgen en suiker over naar een steelpan met dikke bodem, voeg het citroensap toe en verwarm op het vuur. Laat 45 minuten, onder af en toe roeren, zachtjes pruttelen tot je de gewenste dikte hebt en een temperatuur bereikt hebt van 105°C op een suikerthermometer.
Lepel het vijgenmengsel in een grote steriele pot van 500 ml. Sluit de deksel, zet hem 10 min ondersteboven voor je hem weer recht opzet en laat afkoelen.
Voor de geroosterde broodjes met geitenkaas:
Rooster sneetjes zuurdesem brood en besmeer met geitenkaas. Lepel wat van de ingemaakte vijgen erop en bestrooi met extra tijmblaadjes.